Annons

Försvarsministern spås bli Putins syndabock

Den ryske försvarsministern Sergej Sjojgus dagar i Kreml kan vara räknade, spår analytiker.
Efter den ökade interna kritiken mot Vladimir Putins "partiella" mobilisering uppges presidenten alltmer pressad att peka ut en syndabock för att rädda sitt eget skinn.
Ryssland • Publicerad 6 oktober 2022
Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu spås få ta smällen för de ryska krigsnederlagen. Bild från ett möte i Moskva den 4 oktober.
Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu spås få ta smällen för de ryska krigsnederlagen. Bild från ett möte i Moskva den 4 oktober.Foto: Rysslands försvarsdepartement/AP/TT

Sannolikt blir det landets försvarsdepartement – och specifikt försvarsminister Sergej Sjojgu – som får ta smällen för de alltmer uppenbara ryska krigsnederlagen, spår den USA-baserade tankesmedjan Institute for the study of war (ISW) i sin senaste lägesrapport om kriget i Ukraina.

I ett nytt dekret pausade Putin under gårdagen mobiliseringen bland studenter, inklusive deltidsstudenter och masterstudenter. Eftersom försvarsdepartementet inte gjort "lämpliga förändringar" i det juridiska ramverket kring vilka som berörs av mobiliseringen så behöver justeringar göras, kungjorde Putin till ryska medier som en förklaring till dekretet.

Kritik från statsduman

Annons

Den direkta kritiken av departementet innebär en indirekt kritik av försvarsminister Sjojgu, skriver ISW. Enligt tankesmedjan verkar Sjojgu vara den som Putin utsett till syndabock för att rädda sitt eget skinn.

Även inom det ryska underhuset, statsduman, höjs kritiska röster gentemot försvarsdepartement. Överste Andrej Kartapolov, ordförande för underhusets försvarskommitté, sade i rysk statlig tv på onsdagen att "alla ryssar vet att försvarsdepartementet ljuger" men att budskapet inte når fram till "individuella ledare". Enligt den ryska oberoende nyhetssajten Meduza var det en tydlig reprimand till försvarsminister Sjojgu.

En rysk militärbloggare hävdar att Kartapolovs kommenterar visar på att Sjojgu snart kommer att "undanröjas" och officiellt utpekas som boven bakom Rysslands militära nederlag.

Hyllar Kadyrov

En annan prominent bloggare applåderade samtidigt den ryske oligarken – tillika grundare av legostyrkan Wagnergruppen – Jevgenij Prigozjin samt den hårdföre tjetjenske ledaren Ramzan Kadyrov för att bägge männen öppet kritiserat försvarsdepartementet.

De ryska Kremllojala militärbloggarna uppges generellt ha blivit en alltmer populär nyhetskälla för ryssar som inte litar på försvarsdepartementets egna uppdateringar om kriget.

ISW spår att Vladimir Putin kommer att vänta så länge han kan med att avskeda Sergej Sjojgu, i syfte att kunna fortsätta att skuldbelägga honom för krigsnederlagen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons