Annons
Nyheter

Försvaret ville stoppa intervju

Att krig är bättre än sex, och flera liknande uttalanden från norska soldater i Afghanistan, väcker upprörda känslor hemma i Norge
Nyheter • Publicerad 27 september 2010

"Att vara i strid är värt de tre månaderna utan sex. Det kanske låter fånigt men det är bättre än att knulla", är ett av yttrandena.

Citaten kommer från ett kommande reportage i den nystartade herrtidningen Alfa och refereras av tidningen Verdens Gang med krigsrubriker.

Annons

"Starkt avstånd"

Krismöten pågår inom den norska försvarsledningen och försvarsminister Grete Faremo tar "starkt avstånd" från soldaternas hållning.

– Det visar dessvärre tydligt att vi ännu inte är i mål med etikarbetet inom försvaret, sade Faremo på måndagen när hon öppnade ett seminarium i Oslo om just etik och truppledning.

Men reportern på Alfa håller inte med.

– Alfas reportage ger en sann bild av kriget. Krig handlar om att ta livet av en fiende innan han tar livet av dig. Och att det känns bra när det går vägen torde inte komma som en överraskning för försvaret, säger Magnus S Rönningen till NTB.

– Det vittnar i bästa fall om en extremt dålig ledarförmåga och det är den verkliga skandalen, säger han.

"Hyfsat bra krig"

Rönningen hävdar också att försvaret försökte stoppa reportaget.

Säkerhetssituationen i provinsen Faryab, där de flesta norska soldaterna är stationerade, har blivit sämre det senaste året. Soldaterna hamnar allt oftare i strid, men det är bra, anser soldaterna i den norska Telemarksbataljonen.

– Det är så här vi ville ha det. Man låter inte värva sig till Afghanistan för att rädda världen, utan för att vara med i ett hyfsat bra krig, säger en av soldaterna enligt Verdens Gangs referat.

Sedan en norsk soldat stupat i januari blommade en allt råare stämning upp. Bland annat sprayades genomsökta civila hus med dödshot om invånarna ansågs ha band med talibanerna, och soldaterna prydde sig med uniformsmärken med dödskallemotiv. Det finns också antydningar om att afghaner dödats under hämndaktioner efter soldatens död.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons