Annons
Nyheter

Förstärkt grundlagsskydd vid diskriminering

Senaten i Nederländerna godkänner ett tillägg till grundlagen som förstärker skyddet för dem som blir utsatta för diskriminering.
Nederländerna • Publicerad 17 januari 2023
En manifestation i Amsterdam för hbtqi-personers rättigheter. Arkivbild.
En manifestation i Amsterdam för hbtqi-personers rättigheter. Arkivbild.Foto: Peter Dejong/AP/TT

Beslutet på tisdagen rör det tillägg till artikel 1 i grundlagen som handlar om diskriminering gällande bland annat sexuell läggning eller funktionsnedsättning.

I tillägget fastslås det att alla invånare måste behandlas lika och att "diskriminering grundat på religion, trosuppfattning, politisk åsikt, ras, kön, nedsättning av funktioner eller sexuell läggning eller av annan orsak inte är tillåtet".

Annons

Mänskliga rättighetsgrupper i Nederländerna ser beslutet som historiskt.

– Det var ett känslomässigt viktigt ögonblick när senaten röstade med överväldigande majoritet för tillägget efter alla dessa år, säger Astrid Oosenbrug som leder organisation hbtqi-organisationen Coc.

Hon säger vidare att tillägget är extra viktigt för att "stoppa våld med grund i diskriminering, mobbande av elever i skolor och allmän diskriminering" av utsatta grupper.

56 senatorer av senatens 75 ledamöter röstade för tillägget, medan 15 röstade emot.

Nederländerna var år 2001 första landet i världen som tillät äktenskap mellan två personer av samma kön. Men hbtqi-grupper upplever fortfarande att de utsätts för smädelser och övergrepp.

– Grundlagen är grunden i vårt samhälle. Det är viktigt att vi ser till att den är i takt med tiden, sade inrikesminister Hanke Bruins vid omröstningen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons