Annons
Nyheter

Tidig första leverans från Astra Zeneca

Totalt väntas 400 000 doser vaccin från Astra Zeneca i februari, uppdelade i fyra leveranser. Nu har den första sändningen kommit.
Det rör sig sannolikt om de planerade 45 600 doserna, enligt Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström. Men Folkhälsomyndigheten är förtegen.
Coronaviruset • Publicerad 6 februari 2021
Nu kan snart vaccinering även med Astra Zenecas vaccin påbörjas. Arkivbild.
Nu kan snart vaccinering även med Astra Zenecas vaccin påbörjas. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT
Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström utgår från att Astra Zenecas första leverans innehöll de planerade 45|600 doserna för nästa vecka. Arkivbild.
Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström utgår från att Astra Zenecas första leverans innehöll de planerade 45|600 doserna för nästa vecka. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Den första leveransen av Astra Zenecas vaccin var beräknad till måndag. Men enligt företagets presschef Christina Malmberg Hägerstrand kom den redan på lördagen.

– Det är den första leveransen av flera som kommer under de kommande månaderna.

Annons

Hur många doser det handlar om kan hon inte uppge. Folkhälsomyndigheten (FHM) har tidigare räknat med 45 600 doser av Astra Zeneca under nästa vecka.

Sannolikt 45 600

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström utgår från att den första leveransen innehöll de planerade doserna.

– Om Astra Zeneca har bekräftat att det har kommit så kan jag säga att det sannolikt är de där 45 600 första doserna det rör sig om, säger han.

Vaccinet kommer från Astra Zenecas europeiska leveranskedja. Hur det har transporterats till Sverige och var det hamnar är hemligt. När det har nått Sverige tar FHM över ansvaret, säger Bergström.

– Men nu finns det uppgifter om att det har kommit fram, så då utgår jag från det. Sedan ska det komma tre leveranser till före månadsskiftet.

Under veckan mellan den 15 och 21 februari ska det komma ytterligare 52 800 doser, enligt FHM:s prognos.

– Det ökar upp hela tiden nu. Vi ska totalt få 400 000 doser i februari, säger Bergström.

Om samtliga planerade doser för nästa vecka har levererats bör det vara möjligt att börja använda Astra Zenecas vaccin under kommande vecka, enligt vaccinsamordnaren.

– Det utgår jag från. Alla suktar efter vaccin, säger Bergström.

"Inga exakta uppgifter"

FHM är dock förtegen om leveransen. "Av sekretesskäl lämnar vi inte ut några exakta uppgifter om när vi tar emot vaccinleveranser eller när dessa går vidare ut till regionerna", skriver presstalespersonen Anna Wetterqvist i ett mejl till TT.

Annons

Däremot meddelar hon att FHM planerar att leverera 45 600 doser vaccin till regionerna under nästa vecka.

Även Danmark fick sin första leverans från Astra Zeneca på lördagen. Det handlar enligt nyhetsbyrån Ritzau om 24 000 doser.

EU:s läkemedelsmyndighet EMA godkände för en vecka sedan Astra Zenecas vaccin. FHM rekommenderar dock att vaccinet inte ges till personer som är 65 år eller äldre. Det ska i stället ges till personer i åldersgruppen 18–65 år.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons