Annons
Nyheter

Första åtalet efter Kärrtorpsattacken

Nazisternas attack på en fredlig manifestation hamnar nu i rätten.
Nyheter • Publicerad 17 februari 2014
Foto: 

Sju personer åtalas i en första omgång – totalt finns ett 30-tal misstänkta.

– Det är viktigt att få med den politiska dimensionen, säger Ammar Khorshed, en av arrangörerna.

Annons

Söndagen den 15 december i fjol anordnades en manifestation mot nazism i Kärrtorp i södra Stockholm. Plötsligt angreps den av en stor grupp människor som var beväpnade med påkar, stenar, flaskor och sköldar.

Nazistiska Svenska motståndsrörelsen (SMR) tog på sig attacken. På måndagen åtalades sju personer från gruppen för våldsamt upplopp.

"Boka upp sig"

Bevisningen består bland annat av sms och filmer, bland annat har en av de åtalade själv filmat vad som hände.

– Sms:en innehåller information om att det kommer att vara en demonstration, och man uppmanas att boka upp sig den dagen, säger åklagaren Tove Kullberg.

Fyra av de åtalade är under 18 år, tre 17-åringar och en 15-åring. De äldre, två 24-åringar och en 29-åring, ses som ledande.

Av praktiska skäl väcks inte åtal mot alla, ett 30-tal, samtidigt. En rättegång med över 30 misstänkta blir för stor. Troligtvis väntas 2–3 åtal till, för i huvudsak våldsamt upplopp.

Politiskt motiv

Misstankarna i måndagens åtal rör också vapenbrott och hets mot folkgrupp. En 17-årig pojke ska ha skrikit "Adolf Hitler" och gjort en Hitlerhälsning.

Att åklagaren tar in fler brott än våldsamt upplopp i åtalet är bra, tycker Ammar Khorshed från nätverket Linje 17 mot rasism, som höll i manifestationen.

Annons

– Vissa ser på dem som en grupp våldsamma fotbollssupportrar, men här fanns ett politiskt motiv. Nazisterna ville tysta oss som protesterade, säger han.

Under rättegången kommer en expert på SMR att höras, enligt åklagaren.

En man, aktiv inom antifascistiska kretsar, misstänks för att ha knivskurit en av angriparna. Han är häktad, men åtal dröjer en tid.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons