Annons
Nyheter

Försökte hacka valet med röstsedlar

Hackare har försökt föra in skadlig kod i datorer som tagit emot röster i valet.
Nyheter • Publicerad 24 september 2010

Bland de handskrivna valsedlarna som kommit in till valmyndigheten finns ett antal fall där man genom att skriva datakoder på valsedlarna försökt angripa datorer som använts i valet. Koderna på röstsedlarna uppfattas av datorn som en order om inte den inkommande texten filtreras.

Jonas Thambert på Sveriges IT-incidentcentrum säger sig ha hört talas om attackerna tidigare i veckan och att möjligheterna för en hacker är stora om datorn är sårbar.

Annons

– Du kan lägga till en miljon röster, det finns ingen begränsning om systemet är oskyddat och man vet hur det är uppbyggt.

På röstsedlarna har man, i stället för partier, för hand skrivit in meddelanden som av datorn uppfattas som en instruktion. Till exempel förekommer det bland rösterna till Göteborgs kommunalval en order om att hämta ytterligare instruktioner från en sida på nätet.

Om datorn inte är skyddad och filtrerar de inkommande meddelandena ger texten en order om att utföra en handling, i stället för att lägga den bland de andra rösterna i databasen.

Henrik Hannebo på valmyndigheten säger att det är första gången de sett denna typ av attacker, men att ingen kod har tagit sig igenom.

– Men det var ett försök i alla fall. Någon ville åstadkomma något dåligt med det där.

Om attackerna är allvarligt menade eller inte är omöjligt att veta, men Henrik Hannebo tror att fler attacker kommer upptäckas.

– Det lär dyka upp mer och mer när valmyndigheten har räknat klart.

Hackaren känner sig censurerad

Ett exempel på attack bland de handskrivna partibeteckningar kommer från en valsedel lämnad i Göteborg. Meddelandena är ett så kallat "javascript", en order till datorn om att i detta fall hämta ytterligare instruktioner från en sida på nätet. På den nätsidan skriver den möjligen skyldiga att denne känner sig felaktigt behandlad: "Gällande valet: min röst censurerades, men det var något jag var förberedd på. Det var i alla fall värt ett försök." (TT)

Niclas Sennerteg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons