Annons
Nyheter

Förslaget: Låt honom ta över

Oppositionsledaren Arsenij Jatsenjuk föreslås bli Ukrainas nya premiärminister.
Nyheter • Publicerad 26 februari 2014
Foto: Sergei Chuzavkov

Samtidigt ökar spänningen på den ryskvänliga Krimhalvön.

Sent på onsdagskvällen kom beskedet att Arsenij Jatsenjuk, som i praktiken varit ledare för oppositionspartiet Fosterlandet under tiden som Julia Tymosjenko hållits fängslad, föreslås till Ukrainas nya premiärminister. Förslaget presenterades på Självständighetstorget i Kiev inför tiotusentals människor, och ska godkännas av parlamentet.

Annons

Under dagen upplöstes dessutom den ökända kravallpolisen Berkut, som anklagats för att ligga bakom dödsskjutningarna av hundratals demonstranter under dagarna som ledde fram till Janukovytjs fall, rapporterar nyhetsbyråerna AFP och Reuters.

Ryssland spänner musklerna

Janukovytj som är misstänkt för massmord befann sig fortfarande på flykt under onsdagen. Hans kontor och flera andra byggnader har sökts igenom som ett led i utredningen, enligt statsåklagaren.

Den avsatte presidenten och den tidigare inrikesministern Vitali Zakharchenko finns nu på en lista över internationellt efterlysta personer – även om åklagarmyndigheten bedömer att Janukovytj finns kvar i landet.

Tonläget från Moskva höjdes samtidigt betydligt. Ryska UD klandrade Ukraina för att fatta snabba beslut om lagar som "inkräktar på mänskliga rättigheter för ryska medborgare och andra etniska grupper", medan president Vladimir Putin beordrade styrkor i västra och mellersta Ryssland att testa stridsberedskapen, enligt nyhetsbyrån Itar-Tass.

Senare under dagen markerade både Storbritannien och USA mot Ryssland, med uppmaningar om att respektera Ukrainas territoriella integritet.

Oroligt på Krim

Minst en person klämdes till döds när tumult uppstod mellan tusentals proryska och Kievvänliga demonstranter på Krimhalvön utanför den regionala parlamentsbyggnaden.

– Krimtatarerna vill inte under några omständigheter att Krim ska bli självständigt under lokal prorysk ledning eller att Krim ska bli en del av Ryssland, säger Niklas Bernsand, Ukrainakännare vid Lunds universitet, till TT.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons