Annons
Nyheter

Förslag om skattefri elbilsladdning på jobbet

Regeringen vill införa en tidsbegränsad skattefrihet för laddning av bilen på jobbet. Förslaget aviserades i budgeten för nästa år och går nu ut på remiss.
Ekonomi • Publicerad 1 december 2022
Regeringen föreslår skattefrihet för att ladda bilen på jobbet. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Syftet är att gynna arbetsresor med laddbara fordon och underlätta omställningen till en fossilfri fordonsflotta. Skattefriheten föreslås träda i kraft den 1 juli 2023 och gälla i tre år, skriver Finansdepartementet i ett pressmeddelande.

För att ta del av skattefriheten måste laddningen ske vid en laddningspunkt eller ett eluttag som tillhandahålls av arbetsgivaren i anslutning till arbetsplatsen. Den föreslås gälla laddning av personbilar klass 1, lätta lastbilar, motorcyklar, mopeder och cyklar.

Annons

Skattefriheten ska däremot inte gälla för den som betalat för egen laddning och i efterhand begär ersättning från arbetsgivaren. Skattefriheten ska inte heller omfatta publika laddningsstationer eller arbetsplatser som är belägna i den anställdes bostad.

Förslaget beräknas minska statens intäkter med ungefär 110 miljoner kronor om året.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons