Annons
Nyheter

Forskningsframsteg för fusionskraft

Forskare på ett laboratorium utanför San Francisco, Kalifornien, har gjort ett genombrott med så kallad fusionsenergi. Forskarna på labbet har för första gången lyckats framställa mer energi än vad som använts för att genomföra försöket, rapporterar Bloomberg.
Ekonomi • Publicerad 12 december 2022
Europeisk forskning för att utveckla fusionsenergianläggningar pågår vid "Wendelstein 7-X" på Max Planck-institutet i Greifswald, Tyskland. Arkirvbild
Europeisk forskning för att utveckla fusionsenergianläggningar pågår vid "Wendelstein 7-X" på Max Planck-institutet i Greifswald, Tyskland. ArkirvbildFoto: Stefan Sauer DPA/AP/TT

Än så länge har inget publicerats om genombrottet på laboratoriet, som drivs av USA:s energidepartement. Bloomberg hänvisar till en anonym källa som inte vill framträda med namn före offentliggörandet av forskningsframstegen.

Enligt Bloomberg har forskare på Lawrence Livermore National Laboratory använt laser för att bombardera väteisotoper i het plasma. Isotoperna har därmed omvandlats till helium och i processen utsöndrades neutroner, vilket gav en koldioxidfri energiproduktion.

Annons

Årtionden av forskning har föregått genombrottet, som även om det bekräftas officiellt kommer att ta lång tid att utveckla till en kommersiellt gångbar teknik.

Enligt Bloombergs källa ska det vid försöket ha alstrats 2,5 megajoule, motsvarande 0,69 kilowattimmar. För att genomföra försöket användes samtidigt 2,1 megajoule, enligt tidningen Financial Times, som tidigare har rapporterat om försöken.

Fusionsenergikraftverk kan i framtiden bli ett fossilfritt komplement inom energiproduktion. De skulle kunna drivas med betydligt mindre risker och inte alls medföra samma problematik kring strålning från avfallet som dagens kärnkraftverk har.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons