Annons
Nyheter

Forskare ifrågasätter rysk vaccinstudie

En rysk vaccinstudie för covid-19 som publicerats i tidskriften The Lancet ifrågasätts av 30 europeiska forskare. Antikroppssvar för olika personer är identiska.
Coronaviruset • Publicerad 10 september 2020
Studien bakom det ryska vaccinet "Sputnik V" ifrågasätts av den svenska forskaren Anders Björkman. Arkivbild.
Studien bakom det ryska vaccinet "Sputnik V" ifrågasätts av den svenska forskaren Anders Björkman. Arkivbild.Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Den ryska studien publicerades i förra veckan i den ansedda vetenskapliga tidskriften The Lancet. Där framhålls egenskaperna hos vaccinet "Sputnik V", döpt efter den första sovjetiska satelliten som skickades upp i rymden 1957.

Ryssland basunerade redan i augusti ut att vaccinet godkänts i kliniska studier. Att artikeln sedan har publicerats innebär att forskningen också genomgått en oberoende granskning, en så kallad peer review.

Annons

De ryska forskarna påstår att vaccinet är "säkert och tas emot väl" av ett par dussin volontärer som deltagit i studien.

"Mycket märkligt"

Men nu ifrågasätter 30 europeiska forskare i ett öppet brev datan som presenteras i artikeln. En av dem som undertecknat brevet är Anders Björkman, senior professor vid institutionen för mikrobiologi, tumör- och cellbiologi på Karolinska institutet. Han säger att han undertecknade brevet eftersom han värnar om sann forskning.

I studien har volontärer testat fyra olika modeller av vaccinet och utvecklat antikroppar därefter. Det forskarna har synpunkter kring är att en rad personer trots detta utvecklat exakt samma antikroppsnivåer. I olika grafer framkommer hur nivåerna är identiska.

– Det är mycket märkligt. Man kan säga så här, om allt det statistiska skulle stämma är det extremt slumpartat. Det är så slumpartat att det är osannolikt, säger Anders Björkman.

Finns ingen rådata

I det öppna brevet tas flera exempel upp på data som är helt lika och studien beskrivs som att den "högst osannolikt" kan vara korrekt.

– Vi kan inte bevisa att det är fel, vi kan bara säga att man måste se grunddata för att verifiera det här, och vi ifrågasätter hur review-processen har skett, säger Björkman.

Någon rådata finns inte tillgänglig offentligt.

The Lancet har svarat att de är medvetna om det öppna brevet och har vidarebefordrat de europeiska forskarnas synpunkter till artikelförfattarna.

"Vi har delat med oss av brevet direkt med författarna och uppmanat dem att delta i den vetenskapliga diskussionen", säger en talesperson för tidskriften till nyhetsbyrån AFP.

– Jag är mycket intresserad och spänd på vad det här kommer att resultera i, säger Anders Björkman.

Ryssland har redan storskaliga planer på tillverkning av vaccinet och tänker bland annat leverera 100 miljoner doser av "Sputnik V" till Latinamerikanska länder, rapporterar Reuters.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons