Annons
Nyheter

Försenad migrationslag till riksdagen

Politik • Publicerad 29 april 2021
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) har lämnat den nya migrationslagstiftningen till riksdagen. Arkivbild.
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) har lämnat den nya migrationslagstiftningen till riksdagen. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery /TT

Regeringen har skickat över propositionen om den nya migrationslagstiftningen till riksdagen. Det sker med flera veckors försening.

Riksdagen får bråda dagar med behandlingen av propositionen eftersom den nya lagstiftningen ska träda i kraft redan den 20 juli i år. Då ska den ersätta den tillfälliga lagstiftningen som har gällt sedan flyktingkrisen.

Annons

Den största skillnaden mot lagstiftningen som fanns före 2016 är att tillfälliga uppehållstillstånd blir huvudregel, inte permanenta.

Förslagen i propositionen bygger till största delen på det som Migrationskommittén kom med i september. Därefter har den politiska striden stått om kompletteringar som regeringen gjort, främst om en så kallad humanitär skyddsgrund. Det innebär att personer som inte kan få asyl i vissa fall ändå ska kunna få tillstånd att stanna om särskilda omständigheter finns. Det bedöms kunna innebära att många ensamkommande kan få stanna, på grund av anknytning till Sverige som de har skaffat sig sedan flyktingkrisens inledning.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons