Annons
Nyheter

Förra veckan varmaste som registrerats globalt

Världen • Publicerad 10 juli 2023
Första veckan i juli var den varmaste veckan som någonsin registrerats globalt. Spanien har drabbats av sin andra värmebölja i veckan.
Första veckan i juli var den varmaste veckan som någonsin registrerats globalt. Spanien har drabbats av sin andra värmebölja i veckan.Foto: Manu Fernandez/AP/TT

Första veckan i juli var den varmaste veckan som någonsin registrerats globalt, enligt FN:s meteorologiska organ WMO.

"Världen har precis upplevt den varmaste veckan som registrerats, enligt preliminära uppgifter", säger WMO i ett uttalande.

Annons

Rekordvarma temperaturer uppmättes även i juni till följd av klimatförändringarna och att världen är i ett så kallat El Niño-läge, enligt organet.

Rekordet för början av juli är det senaste i raden under året som redan sett torka i Spanien och värmeböljor i såväl Kina som USA.

Temperaturerna slår rekord både på land och i hav, med "potentiellt förödande effekter på ekosystem och miljö", enligt WMO.

WMO förväntar sig fler värmerekord när väderfenomenet El Niño utvecklar sig ytterligare.

"Detta är oroande nyheter för planeten", säger Christopher Hewitt, chef vid WMO.

Fakta: El Niño och La Niña

El Niño och La Niña är faser i vädercykeln El Niño-Southern Oscillation (ENSO). El Niño värmer upp ytvattnet i de östra delarna av Stilla havet medan La Niña (flickan) kyler av.

El Niño återkommer i genomsnitt vartannat till vart sjunde år och varar vanligtvis nio till tolv månader. Kulmen sker ofta kring jul, därav namnet El Niño (gossebarnet).

El Niño-effekter som ökad nederbörd drabbar vanligtvis delar av södra Sydamerika, södra USA, Afrikas horn och Centralasien, medan svår torka kan förekomma över Australien, Indonesien och delar av södra Asien.

La Niña-effekter råder motsatta förhållanden. När det blir torrare i Sydamerika blir det oftare ökad nederbörd i Australien med hög risk för översvämningar.

Senaste gången som världen upplevde El Niño var 2018–2019.

Det är inget onormalt med El Niño och La Niña utan de uppträder då och då. Man har sett att de förekommit i alla fall sedan 1800-talet.

Källor: WMO, SMHI

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons