Annons
Nyheter

Förlösande jubel i Minneapolis

Hundratals samlades i tystnad utanför domstolsbyggnaden i Minneapolis för att höra domen mot expolisen Derek Chauvin. När beskedet kom möttes det av ett förlösande jubel.
USA • Publicerad 21 april 2021
Demonstranter firade i Minneapolis.
Demonstranter firade i Minneapolis.Foto: John Minchillo/AP/TT

Minneapolis gator fylldes av firande efter att domen mot Derek Chauvin tillkännagetts. Flaggor viftades, blåsinstrument spelades och demonstranter sträckte segervissa nävar upp i luften.

– Jag kände en årslång tyngd lyfta från mitt bröst och mina axlar. Det var överväldigande. Jag kan inte förklara hur jag känner mig. Jurymedlemmarna gjorde vad de skulle, säger 19-åriga Ebony Moore till NPR.

"Sörjt – nu firande"

Annons

Fordonsförare som hört nyheten via radio fyllde på ljudbilden med tutande.

– George Floyd återuppstår inte, men det här är den rättvisa som vi sökte, säger 25-åriga Jaqui Howard till Star Tribune och fortsätter:

– Det här är den första gången som vi känner att vi verkligen har blivit hörda, säger hon.

Hundratals samlades även i korsningen 38th Street och Chicago Avenue, den plats där George Floyd pressades ned mot marken av Chauvin.

– Vi har varit här och sörjt, och nu är vi här och firar, säger Pamela Weems till CBSN.

Hon anser att rättvisa äntligen skipats.

– Det är överväldigande. Jag såg domen tillkännages med mina döttrar, och vi bara grät.

"Åk hem"

Staden hade inför domen förberett sig på oroligheter, och nationalgardet är utsänt, vilket irriterar en del demonstranter som enligt The New York Times skanderar "Nationalgardet, åk hem!".

Minnesotas polischef Medaria Arradondo säger i ett uttalande att han respekterar juryns beslut, och tackade sina poliser. Arradondo var ett av vittnena i rättegången, där han sade att Chauvin bröt mot flera regler och riktlinjer när han grep George Floyd.

"Det senaste året har varit svårt och utmanande, samtidigt har de fortsatt att dyka upp för att tjäna samhället med den respekt och värdighet som de förtjänar", säger han om sin poliskår.

Även på andra håll i landet uppmärksammades domen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons