Annons
Nyheter

Företag betalar tillbaka coronahjälp

Några av de företag som sökte hjälp på grund av coronakrisen har ångrat sig.
Omkring 3 700 bolag har dragit tillbaka sin ansökan om anstånd med skatten och betalar nu in sammanlagt omkring 3 miljarder kronor i skatt. Trots att de kunde ha väntat i ett år.
Ekonomi • Publicerad 3 juli 2020
Den 30 april presenterade finansminister Magdalena Andersson det statliga omställningsstödet för svenska företag.Foto: Jessica Gow/TT

Det handlar om företag som hade sökt och fått klartecken av Skatteverket för att betala in skatten senare. Detta som en del i statens stöd till företagen för att de ska klara krisen under coronapandemin. En del av de företagen har alltså ändrat sig.

– Företagen hade rätt att vänta i ett helt år med att betala in skatt men har bestämt sig för att betala redan nu, säger Eva Bodén, verksamhetsutvecklare på Skatteverket till TT.

Klarar sig

Annons

– Vi vet inte vad som har fått företagen att ändra sig, säger Eva Bodén.

Företagen kan ha ansökt för säkerhets skull och de kan ha sett att de klarar sig bättre än väntat i krisen.

Det är sammanlagt 33 000 företag som ansökt om anstånd med skatten. Totalt ha de beviljats anstånd med att betala 40 miljarder kronor i skatt. Men från de summorna ska man dra bort 3 700 företag som har dragit tillbaka ansökningar om sammanlagt 3 miljarder kronor i senarelagd skatt.

Intresset för att söka anstånd med skatten har minskat brant. I början var efterfrågan hög men sedan några veckor är utvecklingen lugn. Sedan den 18 juni har bara omkring 500 ansökningar kommit in.

– Det börjar tunna ut nu, säger Eva Bodén.

När det gäller det statliga omställningsstödet för företag som drabbas i coronakrisen är utvecklingen den motsatta. Efter en trög start har det lossnat för detta stöd.

Det första dygnet ansökte 900 företag om stödet och under det andra dygnet ansökte 86 företag. Men nu har omkring 6 000 företag sökt stödet.

De företagen får tillsammans 190 miljoner kronor.

– Det har absolut lossnat för omställningsstödet, säger Eva Bodén.

Möjligheten att ansöka öppnades klockan 12.00 den 22 juni.

Tidigare start

Annons

Först var det meningen att man skulle kunna söka stödet med start en vecka senare, den 1 juli. Men sedan tidigarelades starten för stödet.

– En del kanske missade den saken, det kan ha bidragit till den tröga starten, säger Eva Bodén.

En annan förklaring kan ha varit att en del tyckte att det var krångligt att söka stödet, då det är en hel del uppgifter som ska lämnas in tillsammans med ansökan.

Fakta: Tre månaders skatt

I våras beslöt riksdagen att företag ska kunna få anstånd med skatteinbetalningar under ett år. Målet är att snabbt stärka företagens likviditet, alltså deras möjlighet att betala sina utgifter.

De nya reglerna innebär att företag kan få anstånd med betalning av arbetsgivaravgifter, preliminärskatt på lön och moms.

Anståndet kan omfatta tre månaders skatteinbetalningar och det kan gälla under tolv månader som mest.

Källa: Regeringen

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons