Annons
Nyheter
Tiotusentals människor dansade sig igenom Stockholm på lördagen. Göteborgaren Zeth var en av dem.
Nyheter • Publicerad 2 augusti 2008

Att regnet tidvis strilade ner förstörde inte feststämningen i Prideparaden.

Trycket inför Pridefestivalen var stort i år. Dels firar Stockholm Pride tio år, dels hade Sverige fått uppdrag att arrangera Europride.

Annons

Vädrets makter stod inte på festdeltagarnas sida. Efter flera intensiva soldagar mörknade himlen under lördagsförmiddagen. Och en stund innan paraden skulle ge sig i väg började det regna rejält.

Men regnet sänkte inte festhumöret bland dem som deltog i årets tåg från Humlegården till Tantolunden – oavsett om de dansade på ett lastbilsflak eller nere på marken.

Fantasifulla dräkter blandades med mera konventionella kläder bland paraddeltagarna.

Läder och fjädrar

Två av dem som stack ut var Zeth och Patrik från Göteborg. Iklädda matchande lädershorts, läderkepsar, lädervästar, solglasögon och gigantiska svarta fjäderkreationer på ryggen gjorde de sig redo för årets parad.

– Det har tagit tre veckor att göra kläderna, berättar Patrik.

Det är sjätte året som de är på plats och varje år har de haft olika utstyrslar.

– Vi är här för glädjen. Det här är en fest och regnet gör inget, säger Zeth.

Bland dem som tågade fanns bland annat poliser, brandmän, sjuksköterskor och militärer.

I den sistnämnda gruppen återfanns Frida som arbetar inom Försvarsmakten. Hon berättar att det är viktigt att gå i paraden.

Annons

– Man känner att man har stöd från folk, säger hon.

Borg gick med

Flera politiker deltog också i årets tåg. En av dem var finansminister Anders Borg som gick med för sjätte gången.

– Även om vi har kommit långt är det viktigt att göra markeringar och vara tydliga med att människor måste leva sitt liv som de själva vill. Jag tycker att det här är en väldigt viktig manifestation för det öppna samhället och för tolerans.

Förra året deltog runt 50 000 människor i det stora Pridetåget för att visa sitt stöd för HBT-rörelsen och flera hundra tusen följde paraden som åskådare. Hur många som följde den i år är oklart.

– En gemensam bild från oss är att det var något färre deltagare och åskådare i år, men vi har inte räknat utan det är en allmän uppfattning, säger Ulf Göranzon, presstalesman vid polisen i Stockholms län.

Polisen som bevakade paraden hade en lugn eftermiddag.

– Det har inte varit några incidenter eller ingripanden, säger Göranzon.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons