Annons
Nyheter

FOI-chef fåordig om Saudiaffär

Trots att Lind lovat att svara på frågor efter mötet i försvarsutskottet var det en mycket fåordig FOI-chef som mötte medieuppbådet.
Nyheter • Publicerad 27 mars 2012
Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Han sade sig bara ha beskrivit myndighetens uppdragsverksamhet, vilka länder FOI samarbetar med och på "vilka premisser". Lind fick frågan med vilka pengar SSTI bildades.

– Vi har en förundersökning så jag kan inte berätta mer.

Annons

Lind är inte belagd med yppandeföbud men ville ändå inte svara av "respekt för förundersökningen".

Även frågan om varför det tog Lind ett år från sitt tillträde som FOI-chef till dess att upplägget med SSTI övergavs 2010, sade Lind bara:

– Jag har fullt godtagbara skäl och jag bedömer att åklagaren kommer att ställa den frågan.

Uppgiften om att Must finansierat SSTI förblev också obesvarad.

Lind avfärdade också att han i en intervju med Ekot skulle ha förnekat kännedom om SSTI.

Ingen har ännu delgivits misstanke, förhörts eller frihetsberövats inom ramen för den brottsutredning kring FOI och bildandet av SSTI som inleddes i förra veckan, säger chefsåklagaren vid åklagarkammaren för säkerhetsmål, Tomas Lindstrand, som har tagit över utredningen.

Bland annat eftersom fallet ligger några år tillbaka i tiden tror Lindstrand inte att det blir aktuellt att folk kommer att gripas.

– Med gamla saker ska det finnas speciella skäl.

Det är inte säkert att utredningen blir ett fall för Säkerhetspolisen, men åklagarkammaren för säkerhetsmål samarbetar i "98–99 procent av fallen" med Säpo enligt Lindstrand.

TT: Rör ärendet rikets säkerhet?

Annons

– Det är väl det som är en av frågorna, om det rör hemliga uppgifter, som om de kom ut skulle kunna skada rikets säkerhet och då är det ett ärende för Säpo.

Fallet kan förstås också röra relationen till främmande makt.

TT: Är det ett brott om en myndighet använder offentliga medel till att bilda ett företag utan regeringsbeslut?

– Om det är så att man måste ha ett regeringsbeslut för att göra det, då kan det vara ett brott, säger Lindstrand, som beskriver juridiken på området som knepig.

SSTI:s grundare Dick Sträng vill inte säga någonting om hur bolaget finansierades annat än att pengarna inte kom från utlandet.

– Jag måste vara försiktig, säger han till TT.

SSTI har alltid ägts till 100 procent av Sträng enligt honom själv. Bolaget finns än i dag men har ingen verksamhet. Sträng har ingen annan förklaring till det annat än att han inte har lagt ner det.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons