Annons
Nyheter

FN varnar för svältkatastrof i Afghanistan

Miljontals människor i Afghanistan riskerar att drabbas av svält om inte mer biståndspengar snabbt når fram till landet, varnar FN:s livsmedelsprogram WFP.
Afghanistan • Publicerad 13 januari 2022
En sjuksköterska kontrollerar vikten på ett barn på en provisorisk vårdcentral nära staden Herat i nordvästra Afghanistan. FN:s världslivsmedelsprogram WFP varnar nu för en annalkande svältkatastrof.
En sjuksköterska kontrollerar vikten på ett barn på en provisorisk vårdcentral nära staden Herat i nordvästra Afghanistan. FN:s världslivsmedelsprogram WFP varnar nu för en annalkande svältkatastrof.Foto: Mstyslav Chernov/AP/TT

Talibanregeringen i Kabul meddelade under torsdagen triumfatoriskt att den enats om sin första statsbudget – helt utan utländskt stöd.

– För första gången på två årtionden har vi en budget som inte är beroende av utländskt bistånd, det är en mycket stor framgång för oss, säger finansdepartementets talesperson Ahmad Wali Haqmal.

Annons

Från FN:s världslivsmedelsprogram WFP kommer samtidigt helt andra tongångar. Enligt WFP står nästan 23 miljoner afghaner inför akut matbrist, varav 8,7 miljoner är nära svält.

FN-organet beräknar att den humanitära sektorn i Afghanistan behöver tillskott på 4,4 miljarder dollar under de kommande tolv månaderna för att kunna distribuera mat till behövande människor runt om i landet. WFP behöver i sin tur 2,6 miljarder dollar för att kunna upprätthålla en miniminivå av organisationens verksamhet i landet.

Kraftig inflation

Internationellt bistånd stod under den USA-stödda administrationen för 80 procent av landets budget och 40 procent av BNP. Efter talibanernas maktövertagande i augusti skruvades biståndskranarna snabbt åt, och utbetalningar på miljarder dollar stoppades.

Sedan dess har den svårt sargade ekonomin befunnit sig i fritt fall. Kraftig inflation har lett till att matpriserna höjts med 50 procent, samtidigt som pandemin härjat fritt och torkan slagit hårt mot landets bönder.

Enligt WFP:s landdirektör Mary Ellen McGroarty hotas Afghanistan nu av en "tsunami av hunger". McGroarty har nyligen träffat bönder i den nordöstra provinsen Badakhshan och uppger att situationen för dem är värre än någonsin.

– De har aldrig, trots årtionden av konflikter, tvingats köa för humanitärt stöd med utsträckt hand. Det här är första gången för dem, och de förklarade för mig att hungern är värre än konflikten de genomlevt de senaste 50 åren, säger hon.

Pengarna når fram

Mary Ellen McGroarty uppmanar nu det internationella samfundet att sätta humanitära behov före politiska ställningstaganden och fortsätta skicka pengar till landet. Det finns, betonar hon, goda möjligheter att nå fram med biståndspengar utan att de kommer talibanerna till gagn.

– Vi har arbetat i omstridda områden i Afghanistan i åratal, och pengarna kommer direkt till verksamheterna. Vi arbetar med våra partner och direkt med lokalsamhällena, säger hon.

Enligt McGroarty har WFP lyckats distribuera mat i viktiga områden i landets nordöstra och centrala delar inför vintermånaderna. Snön har dock redan börjat skära av flera av landets viktigaste vägar, vilket ytterligare förstärkt behovet av att snabbt få bistånd på plats.

Valet för många afghaner nu står inför är att svälta – eller lämna landet.

Annons

– Katastrofen är ett steg bort, säger hon.

Fakta: Talibanernas budget

Talibanernas första budget för Afghanistan avser årets första kvartal.

Budgeten uppgår till drygt 500 miljoner dollar, och är enligt talibanerna finansierad med hjälp av bland annat skatt, handel och gruvdrift.

I stort sett hela budgeten ska gå till att finansiera statliga institutioner. Statligt anställda, varav många inte fått lön på flera månader, ska enligt talibanerna få betalt från och med slutet av januari.

Även kvinnliga anställda, varav merparten inte fått återvända till sina arbeten sedan maktövertagandet, ska enligt talibanerna få betalt.

Källa: AFP

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons