Annons
Nyheter

G7-länder fördömer förmodad rysk giftattack

Nu höjs tonläget ytterligare efter det misstänkta förgiftandet av Aleksej Navalnyj.
G7-ländernas utrikesministrar kräver att Ryssland går till botten med vem som ligger bakom förgiftandet. De ryska läkare som först vårdade regimkritikern menar dock att uppgifterna om att han förgiftats med novitjok inte stämmer.
Ryssland • Publicerad 8 september 2020
Aleksej Navalnyj. Arkivbild.
Aleksej Navalnyj. Arkivbild.Foto: Pavel Golovkin
FN:s människorättschef Michelle Bachelet. Arkivbild.
FN:s människorättschef Michelle Bachelet. Arkivbild.Foto: Salvatore Di Nolfi/AP/TT
Ryska UD:s talesperson Maria Zacharova. Arkivbild.
Ryska UD:s talesperson Maria Zacharova. Arkivbild.Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

De sju ländernas utrikesministrar kom under tisdagen med krav på att Ryssland så snabbt så möjligt går till botten med vilka som ligger bakom regimkritikern Aleksej Navalnyjs misstänkta förgiftning. De kräver även att de skyldiga ställs inför rätta.

"Vi, G7-ländernas utrikesministrar, uppmanar Ryssland att skyndsamt och genomgående klargöra vilka som är skyldiga för den här motbjudande giftattacken samt att, med hänvisning till Rysslands undertecknande av kemvapenkonventionen, ställer de skyldiga inför rätta", säger ministrarna i ett gemensamt uttalande under tisdagen.

Annons

Ett liknande krav har tidigare kommit från FN:s människorättschef Michelle Bachelet.

Tyskland hävdar ökänt nervgift

Tyskland meddelade i förra veckan att man funnit otvivelaktiga bevis på att Navalnyj förgiftats av det kraftfulla nervgiftet novitjok. Slutsatserna baseras på en toxikologisk undersökning i ett militärt speciallaboratorium av prover som tagits på Navalnyj, enligt den tyska regeringen.

Det är samma typ av ämne som användes mot den tidigare ryske dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter i den engelska staden Salisbury för två år sedan, och misstankarna riktas mot statliga ryska aktörer.

Novitjok tillhör en grupp substanser som ursprungligen utvecklades i Sovjetunionen. Enligt experter är det i princip bara statliga aktörer som har kapacitet att utveckla giftet då framställningsprocessen är så pass avancerad.

Ryssland tillbakavisar

Kreml har nekat till inblandning och under tisdagen sade ryska utrikesdepartementet att man kallat upp Tysklands ambassadör i Moskva för att framföra en protest. Ryska UD:s talesperson Maria Zacharova anklagar Tyskland för att "bluffa" i sina uttalanden om Navalnyj, rapporterar Reuters.

Under tisdagen gjorde även läkare i den sibiriska staden Omsk, där Navalnyj först vårdades efter att ha insjuknat under en inrikesflygresa, utspel enligt samma linje.

– Det var inte novitjok, säger Omsks chefstoxikolog Aleksander Sabajev under en presskonferens enligt nyhetsbyrån Interfax.

– Det var överhuvudtaget inte förgiftning. Det rör sig om en sjukdom, om en ämnesomsättningssjukdom. Den förvärrades snabbt och ledde till koma.

Insjuknade på flygning

Navalnyj insjuknade på en flygning mellan sibiriska Tomsk och Moskva den 20 augusti och planet fick nödlanda i Omsk. Hans medarbetare sade direkt att de trodde att Navalnyj fått i sig gift när han drack en kopp te på flygplatsen och sjukhuset i Omsk lade in honom på toxikologiavdelningen.

Senare uppgav dock läkarna där att de efter provtagning inte trodde att Navalnyj förgiftats. Två dagar senare flögs Navalnyj till Berlin för att vårdas på Charitésjukhuset där man alltså gjort motsatt bedömning.

Navalnyj har väckts ur den konstgjorda koma han varit försatt i och reagerar på tilltal, meddelade Charitésjukhuset i Berlin i måndags. De tillade att hans tillstånd förbättrats och att man förbereder för att avsluta vården i respirator.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons