Annons
Nyheter

FN-soldater svek våldtäktsoffer

FN-soldater svek de kvinnor och barn som utsattes för massvåldtäkter i östra Kongo-Kinshasa i början av augusti.
Nyheter • Publicerad 8 september 2010

– Jag känner personlig skuld för att dessa människor fått lida den grymheten, sade Atul Khare, biträdande generalsekreterare för de fredsbevarande operationerna.

Khare rapporterade på tisdagen till FN:s säkerhetsråd att extra och intensivare patrullering satts in i regionen. Han vädjade om sanktioner mot ledarna för de rebellgrupper som låg bakom attackerna.

Annons

Säkerhetsrådet har uttryckt vrede över våldtäkterna som skedde i 13 byar och kritiserat FN:s fredsbevarande styrkor, Monusco, för att inte ha förhindrat övergreppen.

Khare sade att under perioden 30 juli till den 2 augusti våldtogs 242 kvinnor och barn. Han tillade att flera sexuella övergrepp har rapporterats sedan dess i andra byar.

Enligt Khare bär i första hand den kongolesiska regeringen ansvaret för säkerheten, men han medgav att FN-soldaterna misslyckats.

Margot Wallström, ansvarig för FN:s arbete mot sexuellt våld mot kvinnor i konflikter, sade att kvinnor utsatts för gruppvåldtäkter av upp till sex män.

Hon sade att rebelledarna bör ställas inför rätta för krigsbrott och brott mot mänskligheten.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons