Annons
Nyheter

FN-sändebud hotades på Krim

FN-sändebudet Robert Serry hotades av en grupp män när han befann sig på Krim.
Nyheter • Publicerad 5 mars 2014
Foto: 

På ytan är fortsätter människor på halvön att till synes leva som vanligt – men under ytan kokar rädslan, ilskan och gamla motsättningar.

FN-sändebudet Robert Serry hotades under onsdagen av en grupp män när han befann sig på Krimhalvön, bekräftade FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson över telefon från Kiev på en presskonferens.

Annons

Lämnar Krim

– Han möttes av en grupp beväpnade män som inte identifierade sig, och som sade att han borde lämna Krimhalvön och ta sig till flygplatsen. Han satte sig i bilen, men den kunde inte köra då den blockerades av gruppen, så han tog sig ut och började gå mot hotellet, sade Eliasson.

Eliasson sade att det inte står klart vilken sida i konflikten som männen stod på.

Serry eskorterades senare av polis till en bil som körde honom till flygplatsen. Serry har gått med på att avbryta sitt uppdrag och lämna Krimhalvön.

– Olyckligtvis har vi varit tvungna att förflytta personal från Krimhalvön under de senaste dagarna. Vi hade inte ett tillräckligt personskydd, vi förlitade oss till de ukrainska myndigheterna, sade Eliasson.

Diplomatiskt spel

I Paris trappades de diplomatiska ansträngningarna upp för att lösa krisen i Ukraina. USA:s utrikesminister John Kerry träffade sin ryske kollega Sergej Lavrov och uppmanade honom att delta i direktsamtal med Ukraina. Något möte mellan Lavrov och den ukrainske utrikesministern blev det dock inte på onsdagen.

Försvarsalliansen Nato meddelade att den ska se över samarbetet med Ryssland. Bland annat kan Ryssland uteslutas från deltagande i operationen med att få ut Syriens kemiska vapen ut från landet.

Natochefen Anders Fogh Rasmussen sade samtidigt att Nato ökar samarbetet med Ukraina. Turkiska medier uppger att ett amerikanskt krigsfartyg seglar mot Svarta havet och passerar Bosporen om två dagar.

Rysslands Nato-ambassadör sade att alliansen tillämpar normer från kalla kriget på Ryssland, rapporterar Reuters.

Annons

Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) beslutade under onsdagen att skicka militära observatörer till Ukraina, enligt AFP.

I Bryssel meddelade EU att man står redo med ett stödpaket på runt 100 miljarder kronor till Ukrainas sargade ekonomi. På ett snabbinkallat toppmöte på torsdagen väntas EU-ledarna ge grönt ljus till paketet.

Sverige vill att EU ska ge tydligt ekonomiskt och politiskt stöd till Ukraina, sade statsminister Fredrik Reinfeldt i riksdagens EU-nämnd.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons