Annons
Nyheter

FN: Över 1 200 civila dödade i Kongo-Kinshasa

Över 1 200 civila har dödats i provinserna Ituri och Norra Kivu i östra Kongo-Kinshasa hittills i år, och 1 100 har våldtagits, enligt FN:s flyktingkommissariat UNHCR.
Kongo-Kinshasa • Publicerad 10 september 2021
Soldater inspekterar platsen för en attack nära staden Beni i juli. Arkivbild.
Soldater inspekterar platsen för en attack nära staden Beni i juli. Arkivbild.Foto: Al-hadji Kudra Maliro/AP/TT

– Attacker som tillskrivs ADF:s beväpnade styrka har blivit brutalare sedan 2020, och dödandet av civila har inte avtagit trots belägringstillståndet, säger FN-organets presstalesperson Boris Cheshirkov.

Belägringstillståndet - ett slags nödläge – utfärdades i maj för att få ett slut på våldet som mestadels den militanta islamiströrelsen ADF beskylls för. ADF anses som den våldsammaste av de grupper som härjar i landets östra delar.

Annons

I förra veckan dödades minst 30 människor i en massaker i Ituri.

25 000 fall av brott mot mänskliga rättigheter har rapporterats hittills i år, och en miljon människor är internflyktingar i östra Kongo-Kinshasa.

Miljoner människor i regionen behöver också humanitär hjälp, konstaterar UNHCR . Hittills i år har FN-organet bara fått lite drygt hälften av de över 200 miljoner dollar som behövs för operationen i regionen, enligt Cheshirkov.

Den kongolesiske fredspristagaren, gynekologen Denis Mukwege, efterlyste på fredagen att en internationell brottmålsdomstol tar upp våldet i Kongo-Kinshasa.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons