Annons
Nyheter

FN: Myanmarmilitär ser invånarna som fiender

Myanmars militärregim betraktar den egna befolkningen som fiender. Därmed förstörs möjligheten för människor att leva ett drägligt liv enligt en FN-rapport.
Myanmar • Publicerad 3 mars 2023
Polis bevakar en demonstration på tvåårsdagen av militärkuppen i Myanmar. Arkivbild.
Polis bevakar en demonstration på tvåårsdagen av militärkuppen i Myanmar. Arkivbild.Foto: Sakchai Lalit/AP/TT

Det skarpa utspelet mot Myanmars militärjunta kommer från FN och FN:s människorättschef Volker Türk.

Militär störtade den demokratiskt valda regeringen, med Aung San Suu Kyi som frontfigur, i februari 2021. Sedan dess har läget blivit en "ruttnande katastrof" för landets omkring 54 miljoner invånare enligt Türk.

Annons

Dessutom har militär skaffat sig egenmäktig straffrihet vilket innebär att brott mot civila inte utreds. FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, med säte i Genève, beräknar att minst 2 940 människor har kunnat bekräftats ha dödats sedan regimen tog makten – och en knapp tredjedel av dem när de hållits fängslade. Men antalet tros vara högre.

James Rodehaver, som är FN:s chef för kontoret för mänskliga rättigheter i Myanmar, säger att väpnade uppror mellan regimkritiska militanta grupper för närvarande pågår i 13 regioner.

Militären har svårt att mobilisera styrkor till de oroliga regionerna, och väljer därför en taktik av flygbombningar och artilleribeskjutning för att förstöra områden där oppositionella befinner sig, enligt Rodehaver.

Som exempel nämner FN också att omkring 39 000 hem har förstörts av Myanmars militär och att flygvapnet genomfört över 300 bombräder det senaste året.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons