Annons
Nyheter

FN-larm: Kvinnor och barn rövas bort i Haiti

Ökningen av antalet kvinnor och barn som rövas bort i Haiti är alarmerande, säger FN:s barnfond Unicef.
Haiti • Publicerad 8 augusti 2023
Skolelever i Port-au-Prince demonstrerade i torsdags med krav på att en en kidnappad sjuksköterska och hennes dotter ska släppas fria.
Skolelever i Port-au-Prince demonstrerade i torsdags med krav på att en en kidnappad sjuksköterska och hennes dotter ska släppas fria.Foto: Odelyn Joseph/AP/TT

Under det första halvåret har runt 300 kvinnor och minderåriga kidnappats av kriminella gäng i Haiti. Det är nästan lika många som under hela förra året och tre gånger så många som 2021, enligt FN-organet.

Många av de bortförda utsätts för ofattbar terror i gärningsmännens våld vilket orsakar djupa fysiska och psykosociala ärr, står det i rapporten.

Annons

"Berättelserna vi hör från Unicef-kollegor och samarbetspartner på plats är chockerande och oacceptabla", säger Garry Conille, Unicefs ansvariga för Latinamerika och Karibien.

"Kvinnor och barn är inte handelsvaror. De är inte förhandlingsbrickor. Och de får aldrig utsättas för så ofattbart våld", fortsätter han.

Våldsvågen i Haiti hotar inte bara befolkningen utan även dem som är där för att hjälpa till, framför Unicef.

Conille kallar läget i Haiti för katastrofalt. Nästan halva befolkningen, bland dem tre miljoner barn, är i behov av humanitär hjälp.

Kriminella ligor kontrollerar runt 80 procent av huvudstaden Port-au-Prince där kidnappningar, våldtäkt, rån och mord tillhör vardagen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons