Annons
Nyheter

FN: Långsam hjälp i Syrien efter skalvet

Det internationella samfundet och den syriska regeringen agerade inte tillräckligt fort för att undsätta offren för den förödande jordbävningen som drabbade Turkiet och Syrien förra månaden, enligt en FN-stödd kommission
Syrien • Publicerad 13 mars 2023
Kommissionären Paulo Pinheiro vid en pressträff i Genève.
Kommissionären Paulo Pinheiro vid en pressträff i Genève.Foto: Salvatore Di Nolfi/AP/TT

Totalt beräknas fler än 50 000 människor ha dött i skalvet den 6 februari, varav över 6 000 i Syrien.

Kommissionen, som består av oberoende experter som jobbat på uppdrag av FN sedan konflikten i landet bröt ut 2011, slår fast att det tog en vecka för FN och president Bashar al-Assad att komma överens om att öppna gränsövergångar i den rebellkontrollerade regionen som gränsar mot Turkiet.

Annons

– Sedan jordskalvet skedde har vi sett många syrier som på egen hand gjort vad de kunnat för att hjälpa de som föll offer. Samtidigt bevittnade vi ett totalt misslyckande från regeringen och det internationella samfundet vad gällde att skyndsamt förse nordvästra Syrien med livräddande hjälp, säger kommissionären Paulo Pinheiro vid en pressträff i Genève.

Från kommissionens håll anser man nu att det senfärdiga agerandet bör utredas.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons