Annons
Nyheter

FN: Gäng i Haiti terroriserar med våldtäkter

Fruktade gäng i Haiti våldtar för att sprida skräck bland befolkningen.
Haiti • Publicerad 15 oktober 2022
Kriminella gäng i Haiti kontrollerar stora områden och sprider skräck genom bland annat grovt sexuellt våld.
Kriminella gäng i Haiti kontrollerar stora områden och sprider skräck genom bland annat grovt sexuellt våld.Foto: Odelyn Joseph/AP/TT

Det finns ett tiotal kriminella gäng, väl beväpnade, som terroriserar och paralyserar det haitiska samhället, och där gängen ofta helt tagit över kontrollen.

De rivaliserande gängen ligger samtidigt i fejd med varandra, speciellt i och runt huvudstaden Port-au-Prince.

Annons

– Gängen utnyttjar sexuellt våld för att sprida skräck, säger FN:s tillförordnade människorättschef Nada Al-Nashif i samband med en rapport som publicerades på fredagen.

Det sexuella våldet används som ett sätt att markera gängens territoriella gränser.

Gruppvåldtäkter genomförs mot minderåriga, mot barn som kan vara tio år gamla, enligt FN-rapporten.

Även äldre kvinnor utsätts för grovt sexuellt våld, ofta medvetet inför andra familjemedlemmar. Våldsoffer förs också bort och hålls som gisslan i de pågående gängkrigen. Också män och pojkar våldtas i gängens terror.

Det sexuella våldet används av de kriminella grupperna för att utpressa, straffa, eller för att markera mot dem som rör sig över gänggränser, skriver FN i rapporten.

Nästan samtliga brott förblir ouppklarade, och de utförs ofta i helt laglösa områden. De kriminella gängen tros till exempel kontrollera över 60 procent av huvudstaden Port-au-Prince med omkring 1,5 miljoner invånare.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons