Annons

Rysk offensiv nära kärnkraftverk

Ryska och ukrainska soldater har drabbat samman i utkanten av staden Enerhodar där Europas största kärnkraftverk finns. Uppgiften kommer från stadens borgmästare.
Samtidigt rapporteras minst 33 civila ha dödats i ryska flygangrepp mot Tjernihiv norr om Kiev.
Ukraina • Publicerad 3 mars 2022
Tjernihiv i norra Ukraina har utsatts för flygangrepp.
Tjernihiv i norra Ukraina har utsatts för flygangrepp.Foto: Dmytro Kumaka/AP/TT
Ryska stridsfartyg uppges vara på väg mot hamnstaden Odessa. På bilden fartyg ur den ryska flottan under en militärövning i Svarta havet förra året.
Ryska stridsfartyg uppges vara på väg mot hamnstaden Odessa. På bilden fartyg ur den ryska flottan under en militärövning i Svarta havet förra året.Foto: Ryska försvarsdepartementet/AP/TT
Människor i Kiev som under onsdagen sökte skydd i tunnelbanan.
Människor i Kiev som under onsdagen sökte skydd i tunnelbanan.Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT
Flyktingströmmar till grannländer och övriga Europa från Ukraina den 3 Mars 2022. Antal och procent till de olika flyktmålen.
Flyktingströmmar till grannländer och övriga Europa från Ukraina den 3 Mars 2022. Antal och procent till de olika flyktmålen.Foto: Anna-Lena Lindqvist/TT

Intensiva strider rasar på flera håll i Ukraina.

En kolonn med ryska bepansrade fordon har rullat in i Enerhodar vid floden Dnepr i södra Ukraina, meddelar borgmästaren Dmytro Orlov i ett inlägg på Telegram. I staden ligger Zaporizjzjas kärnkraftverk som med sex reaktorer står för runt en fjärdedel av Ukrainas energiproduktion.

Annons

Orlov uppmanar stadens över 50 000 invånare att stänga in sig. Människor har byggt barrikader utanför kärnkraftverket för att försvåra för ryssarna.

Staden Tjernihiv, som har drygt 280 000 invånare och ligger tio mil norr om huvudstaden Kiev, har under torsdagen utsatts för kraftig bombning, enligt de ukrainska myndigheterna.

Flera bostadshus har förstörts och hittills har 33 kroppar hittats i rasmassorna. Men dödssiffran befaras stiga ytterligare.

Strider vid hamnstad

I hamnstaden Mariupol vid Svarta havet har det rapporterats om fortsatt hårda strider.

– Vi kan inte längre ta in de skadade från gatorna eller lägenheter eftersom beskjutningen inte avtar", säger stadens borgmästare Vadim Bojtjenko i en video enligt BBC.

Enligt Bojtjenko har delar av infrastrukturen i staden slagits ut och många invånare är utan el och vatten.

Det ryska försvarsdepartementet har uppmanat invånarna att lämna staden via en säker väg, en så kallad grön korridor.

Ryska stridsfartyg

Enligt den konservativa nyhetskanalen Fox News har flera ryska stridsfartyg setts vara på väg mot miljonstaden Odessa vid Svartahavskusten.

Sedan tidigare rapporteras Cherson, som också ligger vid Svarta havet, ha fallit efter hårda strider. Staden som har närmare 300 000 invånare är den första större ukrainska staden som ryssarna har tagit kontroll över.

– Den ukrainska armén är inte längre här, säger borgmästaren Igor Kolychajev i en intervju med The New York Times.

Explosioner i Kiev

Annons

Under natten till torsdagen lyste huvudstaden Kiev upp av flera explosioner. Två av dem filmades av amerikanska CBS News när tv-bolagets reporter precis hade avslutat en livesändning på ett hustak i staden. På filmen syns två kraftiga ljussken, följt av ljudet av en explosion.

"De största explosionerna som vi någonsin har sett," skriver tv-bolagets producent Justine Redman på Twitter.

Det finns ännu inga uppgifter om vad det är som har exploderat och skadornas omfång.

Kolonnen står still

Den långa kolonn av ryska militärfordon som rullat mot Kiev verkar ännu stå still, enligt det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon.

– Vi tror att Ryssland medvetet omgrupperat och utvärderar de uteblivna framgångarna, och kommer att försöka att ta igen förlorad tid, säger Pentagons talesperson John Kirby vid en pressträff.

Enligt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har runt 9 000 ryska soldater dödats sedan invasionen inleddes för en vecka sedan.

En siffra som kraftigt överstiger dödstalen som rapporterats från Ryssland, där det ryska försvarsdepartementet på onsdagskvällen uppgav att 498 ryska soldater och 2 870 ukrainska soldater dödats i striderna. Inga uppgifter om antalet döda soldater har bekräftats av oberoende källor.

En miljon på flykt

Flyktingvågen från Ukraina till grannländerna har vuxit till en miljon människor sedan Rysslands invasion inleddes för en veckan sedan, enligt FN:s högkommissionnär för flyktingar, Filippo Grandi.

"På bara sju dagar har vi sett en miljon flyktingar lämna Ukraina," skriver Grandi på Twitter.

De flesta har tagit sig till Polen, men även Ungern, Slovakien, Moldavien, Ryssland, Rumänien och Belarus har tagit emot många flyktingar.

FN:s flyktingorgan UNHCR planerar för att omkring fyra miljoner ukrainare kommer att vara på flykt inom de kommande veckorna.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons