Annons
Nyheter

FN: Covid berövar flyktingbarn deras skolgång

Hälften av världens flyktingbarn går inte i skolan. Pandemin riskerar att förvärra läget ytterligare, varnar FN:s flyktingorgan UNHCR, som uppmanar ledare till handling.
Världen • Publicerad 3 september 2020
UNHCR-chefen Filippo Grandi. Arkivbild.
UNHCR-chefen Filippo Grandi. Arkivbild.Foto: Salvatore Di Nolfi/AP/TT

Om inte världssamfundet omedelbart vidtar kraftfulla åtgärder kan miljontals barn och unga på flykt berövas sin skolgång till följd av coronapandemin. Det är budskapet i en färsk rapport från FN:s flyktingorgan UNHCR, som kartlägger flyktingbarns tillgång till utbildning.

"Redan förut gick hälften av världens flyktingbarn inte i skolan. Efter allt de har fått utstå kan vi inte beröva dem deras framtid genom att neka dem en utbildning", säger FN:s flyktingkommissarie Filippo Grandi i ett uttalande.

Annons

UNHCR skriver att alla barn har kommit i kläm under pandemin, men konstaterar att flyktingar är särskilt utsatta. Skälen är många: Stängda skolor, brist på tekniska hjälpmedel eller det faktum att många flyktingbarn måste arbeta för att hjälpa till att försörja sina familjer.

Värst är läget för flickor. Som en följd av covid-19 kommer hälften av flyktingflickorna i mellanstadiet inte att återvända till klassrummen när höstterminen börjar, enligt en uppskattning.

"Utbildning är inte bara en mänsklig rättighet – att låta flyktingflickor utbilda sig innebär både skydd och tydliga ekonomiska fördelar för dem själva, deras familjer, och hela samhällen", konstaterar Grandi.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons