Annons
Nyheter

Minst 67 döda i flygplanskrasch i Nepal

Minst 67 människor har omkommit sedan ett flygplan kraschat i staden Pokhara i centrala Nepal, uppger polisen. Bland passagerarna fanns minst 15 utländska medborgare.
Nepal • Publicerad 15 januari 2023
Lokalinvånare betraktar rester av passagerarplanet som kraschat i staden Pokhara i Nepal.
Lokalinvånare betraktar rester av passagerarplanet som kraschat i staden Pokhara i Nepal.Foto: Yunish Gurung/AP/TT

En video på sociala medier visar hur flygplanet kommer in lågt över ett tättbefolkat område innan det plötsligt gör en kraftig sväng åt vänster, följt av en kraftig explosion. Andra bilder visar lågor och svart rök från vrakdelar av planet som spridits på olycksplatsen.

31 (kroppar) har förts till sjukhus, säger en talesperson för polisen till AFP och tillägger att ytterligare 36 kroppar har hittats på haveriplatsen.

Kraschade i ravin

Annons

Dödssiffran bekräftas delvis av armen, vars talesperson säger att 29 kroppar har bärgats och att ytterligare 33 hittats på olycksplatsen.

Flygplanet kraschade i en ravin så det är svårt att hålla igång sök- och räddningsoperationen. Inga överlevande har hittills påträffats, säger Krishna Prasad Bhandari, talesperson för armén till AFP.

En lokal tjänsteman uppger att några överlevande har förts till sjukhus, men uppgifterna har varken kunnat bekräftas av flygbolaget eller någon annan källa.

Flygplanet, som kom från huvudstaden Katmandu, kraschade i närheten av en flygplats i Pokhara. Ombord fanns 72 människor, varav 68 passagerare och fyra besättningsmedlemmar, uppger en talesperson för flygbolaget Yeti Airlines.

Utländska medborgare

Av passagerna är 53 nepaleser, fyra ryssar och två koreaner, uppger BBC. Det ska också finnas enstaka passagerare från bland annat Frankrike, Irland, Australien och Argentina. Minst 15 av passagerarna uppges vara utländska medborgare.

Nepals premiärminister Pushpa Kamal Dahal har kallat regeringen till ett krismöte och en kommission har tillsatts för att utreda olyckan.

Den nepalesiska flygindustrin har länge dragits med dålig säkerhet på grund av bristande upplärning av flygpersonal och eftersatt underhåll. EU har av säkerhetsskäl förbjudit nepalesiskt flyg i sitt luftrum.

Landet har också svårtillgängliga landningsbanor och det snabbt skiftande vädret i det bergiga landskapet kan skapa förrädiska flygförhållanden.

Fakta

Uppmärksammade flygolyckor i Nepal

Maj 2022 – 22 personer omkom när ett flygplan som var på väg från staden Pokhara till bergsbyn Jomsom störtade.

Mars 2018 – 51 personer omkom när ett flygplan från Bangladeshs huvudstad Dhaka kraschade på Katmandus internationella flygplats. 20 personer överlevde mirakulöst kraschen.

Februari 2014 – 18 personer omkom när ett flygplan som var på väg från Pokhara till staden Jumla kraschade in i ett berg.

Maj 2012 – 15 personer omkom när ett flygplan från Pokhara störtade in i en klippa nära bergsbyn Jomsom. Sex personer överlevde olyckan, varav två danskar.

September 1992 – Samtliga 167 personer ombord på ett plan från Pakistan omkom när det försökte landa på flygplatsen i Katmandu.

Augusti 1992 – Samtliga 113 personer ombord på ett plan från Thailand omkom när det kraschade i en bergssluttning norr om Katmandu.

Källa: AP, AFP, TT

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons