Annons
Nyheter

Obducenter inte eniga om Floyds död

En polisman satte sitt knä mot George Floyds nacke, och släppte inte taget under nära nio minuter.
Det ledde till 46-åringens död, enligt två separata obduktioner, som båda slår fast att Floyd dödades medvetet. Men den direkta dödsorsaken är de inte överens om.
USA • Publicerad 3 juni 2020
Demonstranter med bilder på George Floyd vid en manifestation i Minneapolis den 28 maj.
Demonstranter med bilder på George Floyd vid en manifestation i Minneapolis den 28 maj.Foto: Jim Mone/AP/TT

Under åtta minuter och 46 sekunder satt en polis med sitt knä tryckt mot George Floyds nacke, och periodvid satt andra poliser på honom medan han låg ned på mage med händerna i handfängsel bakom ryggen.

Polisingripandet i Minneapolis förra måndagen fångades på film och har orsakat demonstrationer och lett till den största politiska oron i USA på decennier.

Annons

Men rättsläkarna är inte eniga om den direkta dödsorsaken. I den första, preliminära, obduktionsrapporten sade rättsläkaren att det inte fanns "några fysiska tecken" på att Floyd hade dött av kvävning och att hans medicinska historia kan ha spelat in i dödsfallet.

Dödades medvetet

Det ändrades något i den officiella obduktionsrapporten från rättsläkarkontoret i Hennepin County i Minneapolis. Där slås det fast att Floyd dödades medvetet, bland annat genom tryck mot nacken, vilket ledde till hjärtstillestånd – men inte kvävning, som varit den allmänna uppfattningen bland annat för att Floyd i den spridda filmsekvensen säger att han inte kan andas.

Obduktionen ser "inga fysiska bevis som stöder en diagnos av traumatisk asfyxi (kvävning) eller strypning", skriver rättsläkarna.

Det resultatet står i motsats till den obduktion som Floyds familj beställde, och som utfördes av bland andra rättsläkare från New York. De skriver att "kvävning orsakad av ihållande tryck" var orsaken till Floyds död.

Tryck mot nacke och rygg i kombination med handbojor och Floyds läge på marken ledde till att hjärnan inte fick blod och att hans lungor pressades ihop, konstaterar de.

"Inte öppet mål"

– Det vi kom fram till överensstämmer med vad folk har sett. Det finns inga underliggande hälsofaktorer som orsakade eller bidrog till döden. Polisen har det felaktiga intrycket att du kan andas så länge du kan prata. Det stämmer inte, säger obducenten Michael Baden, enligt The Washington Post.

Hur olika skador har uppstått, och vad de har lett till, kan bli viktiga faktorer i en framtida rättegång mot den polis som anklagas för Floyds död, och åtal som kan komma mot de andra poliserna.

Den officiella rapporten noterar nämligen även att Floyd led av en hjärtsjukdom, var påverkad av det smärtstillande läkemedlet fentanyl och att det fanns spår av amfetamin i hans blod, dock utan att peka ut detta som en faktor i Floyds död.

– Jag förnekar inte att era ögon fungerar bra och att ni såg vad ni såg (i videon), men det betyder inte att vi har öppet mål när vi kommer till en rättssal. Det har historien visat, säger delstatsåklagaren Keith Ellison, som leder utredningen mot den anklagade polisen, till radiokanalen Sirius XM enligt CNN.

Rättad: I en tidigare version angavs fel kroppsdel i det sista citatet. De båda obduktionerna var dessutom inte överens om att Floyd dog på grund av kvävning.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons