Annons
Nyheter

Floderus hungerstrejkade – fick ringa hem

Den svenska diplomaten Johan Floderus hungerstrejkade sig till ett videosamtal från fängelset i Iran och bad familjen att gå ut med hans namn i medier.
Det berättar familjen i en intervju med Kalla fakta.
Inrikes • Publicerad 21 september 2023
Efter en hungerstrejk tilläts Johan Floderus tala med sina föräldrar via länk.
Efter en hungerstrejk tilläts Johan Floderus tala med sina föräldrar via länk.Foto: TV 4/Kalla fakta/TT
"Vi har gråtit mycket", säger föräldrarna till fängslade Johan Floderus när de intervjuas av Kalla fakta.
"Vi har gråtit mycket", säger föräldrarna till fängslade Johan Floderus när de intervjuas av Kalla fakta.Foto: TV4/Kalla fakta/TT

Den svenska EU-diplomaten Johan Floderus har suttit fången i Iran i över 500 dagar. En stor del av tiden har han varit inlåst i isoleringscell, berättar familjen som för första gången medverkar i en intervju.

Sedan februari i år har han fått lämna isoleringen och genom att hungerstrejka fått kontakt med sin familj.

Annons

– Vi vet att för att få göra ett par av de här samtalen så hungerstrejkade han. Efter 48 timmar så tilläts han ringa, säger hans mamma Kerstin Floderus till Kalla fakta.

Under ett videosamtal med sina föräldrar bad han dem att gå ut med hans namn i media.

– Det var i det samtalet som han bad oss: Snälla, gå ut nu och berätta om mig. Jag vill verkligen detta.

Floderus greps på en semesterresa misstänkt för spioneri, men flera experter bedömer att anklagelserna mot honom saknar grund och snarare handlar om att Iran vill använda svensken som påtryckningsmedel i andra ärenden.

– Det är en ung och glad kille som har varit på en semesterresa och nu sitter han där och ruttnar bort, säger Johans syster Ingrid.

Familjen känner stöttning från både EU och UD och är i regelbunden kontakt med dem. Johan själv tycker att det är positivt att hans fall nu blivit uppmärksammat.

– Oavsett om detta hjälper Johans hemresa eller inte, det kan inte jag svara på, men det hjälper honom att känna sig peppad och inte bortglömd. Det gör att jag tror att han kommer klara det, säger systern Ingrid.

Rättad: I en tidigare version fick Johans syster fel namn.

Fakta: Det vet vi om Johan Floderus

Den svenske EU-diplomaten Johan Floderus är i 30-årsåldern och kommer ursprungligen från Västsverige. Han har bland annat arbetat nära Sveriges EU-kommissionär Ylva Johansson (S).

Våren 2022 reser han till Iran tillsammans med vänner. Enligt familjen handlar det om en semesterresa för att hälsa på en vän.

Under resan grips han och anklagas av Iran för spioneri.

Samtidigt med gripandet pågår en rättegång i Stockholm mot iraniern Hamid Noury. Han döms senare till livstids fängelse för brott mot folkrätten och mord, för sin inblandning i avrättningar av politiska fångar i Iran 1988.

Källor till TT uppger att gripandet av Floderus i Iran var en direkt följd av det pågående rättsfallet mot Noury. Fallet Noury prövas just nu av hovrätten.

Flera andra västerländska fångar i Iran har under det senaste året frigivits, bland annat genom fångutväxlingar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons