Annons
Nyheter

Flest röster men inte majoritet

Alliansen har preliminärt fått ännu ett mandat men har också förlorat två – med knapp marginal.
Nyheter • Publicerad 23 september 2010
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

Alliansen har nu fler röster än riksdagsoppositionen – men färre mandat. Nu kan överklaganden avgöra valet.

När alla onsdagsröster – utlands- och sena förtidsröster – i Göteborgs kommun hade kontrollräknats av länsstyrelsen hade Folkpartiet (FP) missat att överta ett fast mandat som Socialdemokraterna (S) fick i valkretsen efter valnatten.

Annons

– Folkpartiet hade behövt nio röster till, säger matematikprofessor Svante Linusson på KTH till TT.

I Värmland ligger FP fyra röster från att överta ett fast S-mandat. Men då är inte Forshaga räknat, där S brukar vara starka, enligt Linusson.

– Men nu ser det ut som det är kört för alliansen att få mandat i Värmland och Göteborg.

Får vänta

Innan siffrorna från Göteborg kom hade Miljöpartiet gått om Vänsterpartiet i Dalarna och övertagit ett fast mandat S preliminärt fått i kretsen. Det innebär i sin tur att ett utjämningsmandat i stället går till Centerpartiet (C).

Därmed har alltså alliansen gått från 172 till 173 mandat och är bara två mandat från egen riksdagsmajoritet.

Totalt räknas över 100 000 onsdagsröster. Efter Sverigedemokraternas inmarsch i riksdagen biter nu stora delar av övriga politiska Sverige på naglarna.

Nu ska alla länsstyrelser hinna kontrollräkna rösterna i samtliga valkretsarna.

Linusson påpekar nu att det kan dröja innan mandatfördelningen är klar. Kampen står ännu mellan flera partier om två nationella utjämningsmandat.

– Man får nog vänta på att alla länsstyrelser har räknat klart, i natt eller i morgon.

Annons

Kan överklaga

På onsdagskvällen hade allianspartierna gått om oppositionen i riksdagen – de rödgröna och Sverigedemokraterna – i antalet röster. Men som följd av matematiken i svenska valsystemet får de ändå inte fler mandat och egen majoritet.

Peter Esaiasson, professor i statsvetenskap, kan inte minnas att segrarna i ett riksdagsval har fler röster än oppositionen utan att få egen majoritet.

– Jag känner inte till att något sådant har hänt.

Med så knapp majoritet som i Göteborg är det troligt att resultatet överklagas. Det går att överklaga länsstyrelsens beslut till Valprövningsnämnden, som har sitt kansli i riksdagen. Nämnden kan ta fram till någon gång i november på sig för beslut. Under tiden får den nyvalda riksdagen arbeta på i avvaktan på eventuell omräkning av mandaten.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons