Annons
Nyheter

Flera tågförseningar efter ledningsfel i Göteborg

Ett större fel på en kontaktledning vid Almedal mellan Göteborg och Mölndal slog ut tågtrafiken på Västkustbanan mellan Göteborg och Malmö och Kust till kust-banan mellan Göteborg och Kalmar under måndagsförmiddagen.
Nyheter • Publicerad 3 februari 2014

Felet uppstod vid 07.30-tiden. Trafikverket hoppas kunna öppna i vart fall ett spår på de båda sträckorna vid 11-tiden.

Flera tåg har försenats på grund av kontaktledningsfelet. Det är oklart vad som orsakade det hela. Men en kontaktledning måste repareras liksom bärlinor som skadats. Även tågets strömavtagare på taket som ska ha kontakt med kontaktledningen kan ha skadats.

Annons

Felet uppstod söder om Almedal, strax innan de båda sträckorna delar på sig. Det var ett tåg på väg från Göteborg söderut mot Malmö som blev stående på banan.

– Eftersom det gäller en trasig kontaktledning så stoppade vi av säkerhetsskäl trafiken på båda spåren. Det är ju kraftig ström i de här kontaktledningarna, säger Roger Falk, presskommunikatör på Trafikverket till TT.

Först vid 10-tiden, efter 2,5 timmar, kunde passagerarna lämna tåget.

– Vi är noga med att inte evakuera tåg om det inte är helt säkert. Det är för farligt, det finns risk att ledningarna kan bli strömförande, säger Falk.

Stoppet kommer att leda till omfattande förseningar. Falk uppmanar personer som ska resa under dagen att kontakta sitt tågföretag för att höra när deras tåg kan tänkas komma iväg. På de aktuella sträckorna opererar SJ, Veolia och Västtrafik.

Även pendeltrafiken söderut mot Kungsbacka påverkas.

Strax före klockan 12 hade ett enkelspår kunnat öppnas och trafiken rullade i låg hastighet förbi olycksplatsen.

– Tågen rullar nu men det kommer att ta tid innan vi tagit in alla förseningar. Under eftermiddagen när det blir ett hårdare trafiktryck kan det åter igen bli förseningar. Vi kommer att reparera kontaktledningen under natten och förhoppningsvis kan vi köra som vanligt i morgon bitti igen, säger Roger Falk, informatör på Trafikverket.

– Det är ett 50-tal passagerartåg som har påverkats direkt av kontaktledningsskadan, säger Roger Falk, informatör på Trafikverket.

Orsaken till skadan är fortfarande oklar, enligt honom.

Annons

Nu körs trafiken på enkelspår i stället för på dubbelspår.

– Det är begränsad kapacitet, säger Roger Falk.

Prognosen är att köra på två spår igen från klockan fem på tisdagsmorgonen.

Berörda turer

Tåg 3044, Kungsbacka Station - Göteborg C klockan 11.19 är inställt.

Tåg 3045, Göteborg C - Kungsbacka Station klockan 11.15 är inställt.

Tåg 3046, Kungsbacka Station - Göteborg C klockan 11.49 är inställt.

Tåg 3049, Göteborg C - Kungsbacka Station klockan 12.15 är inställt.

Tåg 3050, Kungsbacka Station - Göteborg C klockan 12.49 är inställt.

Resande hänvisas till ersättningsbuss.

Källa: Västtrafik

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons