Annons
Nyheter

Två skottskadade får sjukhusvård i Rotterdam

Två personer vårdas på sjukhus i Rotterdam sedan de skadats i samband med att den nederländska polisen sköt varningsskott under fredagskvällens våldsamma covidprotester.
Även under lördagen hölls protester mot utökade restriktioner.
Nederländerna • Publicerad 20 november 2021
Människor demonstrerade i Amsterdam, trots att arrangörerna vädjat till deltagarna att stanna hemma efter de kaotiska protesterna i Rotterdam på fredagen.
Människor demonstrerade i Amsterdam, trots att arrangörerna vädjat till deltagarna att stanna hemma efter de kaotiska protesterna i Rotterdam på fredagen.Foto: Peter Dejong/AP/TT
Kaos bröt ut när hundratals personer samlades i samband med protester mot covidrestriktioner i Rotterdam i Nederländerna på fredagskvällen. Bilden är från en video.
Kaos bröt ut när hundratals personer samlades i samband med protester mot covidrestriktioner i Rotterdam i Nederländerna på fredagskvällen. Bilden är från en video.Foto: Media TV Rotterdam/AP/TT

Efter fredagskvällens våldsamheter ställdes demonstrationerna som skulle äga rum dagen därpå i Amsterdam in.

"I går kväll bröt hela helvetet loss i Rotterdam. . . Vi är djupt chockade över dessa fruktansvärda nyheter", skrev en av arrangörerna på sociala medier och uppmanade sina anhängare att inte närvara vid några demonstrationer under lördagen.

Annons

Trots uppmaningen samlades tusentals demonstranter i centrala Amsterdam. Ytterligare tusen marscherade genom staden Breda nära den belgiska gränsen.

Neka ovaccinerade

Fredagskvällens kravaller bröt ut sedan flera hundra personer samlats för att protestera mot den nederländska regeringens planer på nya regler som möjliggör för verksamheter att neka ovaccinerade gäster.

Polisen avfyrade varningsskott och två personer skottskadades.

– Vi vet att minst två personer skadats, antagligen till följd av varningsskotten, men vi måste utreda de exakta orsakerna närmare, säger Rotterdampolisens talesperson Patricia Wessels till nyhetsbyrån Reuters.

Det vårdas på sjukhus, men det är oklart hur illa skadade de är. Enligt Reuters, som hänvisar till uppgifter från myndigheter, är tillståndet för de båda allvarligt.

Sammanlagt uppges sju personer ha skadats i kaoset, däribland flera poliser.

Många minderåriga

Personer ska ha skrikit "frihet", kastat stenar mot polisen och räddningstjänsten och satt eld på flera elsparkcyklar. I tumultet stacks också en polisbil i brand, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Förutom varningsskott använde kravallpolis även vattenkanon i försök att skingra samlingen.

– Situationen var livshotande, säger Patricia Wessels till Reuters, om kravallerna.

51 personer greps, varav omkring hälften är minderåriga, enligt polisen. Lokala medier rapporterar att fotbollshuliganer ska ha varit inblandade i våldsamheterna.

Rotterdams borgmästare Ahmed Aboutaleb beskriver kravallerna som en "våldsorgie".

Annons

– Polisen kände sig tvungna att dra sina vapen i självförsvar, säger han enligt AFP.

Minister: Vidrigt

Justitieminister Ferd Grapperhaus fördömer händelserna, som han säger var "vidriga att bevittna".

"Att demonstrera är en viktig rättighet i vårt samhälle, men det vi såg i går kväll var kriminellt beteende, rätt och slätt. Det har ingenting att göra med att demonstrera", säger han i ett uttalande.

Lokala myndigheter utfärdade en order om nödläge och förbjöd folk att vistas i området.

Landet har registrerat nya dygnsrekord i antalet nya covidfall de senaste dagarna. Sedan förra lördagen råder nya restriktioner som berör restauranger, butiker och sportevenemang – men gnistan till fredagens protester var regeringens avisering av en ny lag som gör att personer som inte är vaccinerade eller haft covid kan nekas tillträde till barer och restauranger.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons