Annons
Nyheter

Flera länder varnar för terrordåd i Sverige

Det brittiska utrikesdepartementet varnar nu sina medborgare för terrorattacker i Sverige. Även USA varnar för terrordåd på svensk mark.
Säkerhetsrådgivaren Henrik Landerholm uppmanar svenskar att vara mer försiktiga, oavsett i vilket land de befinner sig.
– Hot mot svenska intressen kan inte uteslutas någonstans, säger han till TT.
Säkerhet • Publicerad 13 augusti 2023
Henrik Landerholm, nationell säkerhetsrådgivare. Arkivbild.
Henrik Landerholm, nationell säkerhetsrådgivare. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/SvD/TT

"Det är mycket troligt att terrorister försöker utföra attacker i Sverige. Attackerna kan ske urskiljningslöst och på platser som besöks av utlänningar", skriver brittiska departementet i sina reserekommendationer, som ändrades på söndagen.

Man skriver även att myndigheterna i Sverige framgångsrikt har avvärjt flera planerade attacker och gjort ett antal gripanden. Över 850 000 brittiska medborgare besöker Sverige varje år, uppger departementet.

Annons

Även USA:s utrikesdepartement har ändrat sina reserekommendationer till en högre säkerhetsnivå, vilket skedde redan den 26 juli. Medborgarna uppmanas till "ökad försiktighet" med anledning av terrorhotet. Också Kanada och Nya Zeeland har lyft hoten om terrordåd i sina reseråd avseende Sverige.

Uttalande på hemsida

Sveriges nationella säkerhetsrådgivare Henrik Landerholm gjorde under söndagen ett uttalande på regeringens hemsida om det "försämrade säkerhetsläget".

TT: Varför gör du ditt uttalande just nu, är det för att Storbritannien gjort sin rekommendation?

– Det kunde ha kommit i går och det kunde ha kommit i morgon. Det är en ackumulerad process under en lång het sommar där svenska intressen har kommit till att inte bara uttryckligen hotas, utan också angripas i koranbränningarnas spår. Ländernas uttalanden är en del av samma mönster, även om deras underrättelser inte är identiska med vår, svarar Henrik Landerholm som menar att det utvecklats till en ansvarsfråga för honom att komma med den här informationen.

Inga nya hot?

TT: Finns det något specifikt hot eller information som blivit en trigger för dig?

– Nej, nej. Det är en ackumulerad kedja av händelser under en och en halv månad.

I uttalandet på hemsidan skriver Landerholm: "I ljuset av utvecklingen bör svenskar och verksamheter i utlandet som förknippas med Sverige iaktta ökad vaksamhet och försiktighet".

TT: Kan du utveckla, vad är det svenskar ska göra eller inte göra?

– Framför allt ska man tänka efter: var man befinner sig någonstans, hur man agerar och vilka platser man befinner sig på. UD:s reseavrådan gäller som tidigare och man avråder från resor till stora delar av Mellanöstern.

Hot överallt

TT: Är det bara Mellanöstern man ska avhålla sig från?

Annons

– Vi har ju konkreta uttalanden från både Hizbollah och al-Shabaab i Somalia som uppmanar sina anhängare att hämnas koranbränningen oavsett var de befinner sig geografiskt. Det är klart att Mellanöstern i den bemärkelsen utgör mer av en hotspot, men hot mot svenska intressen kan inte uteslutas nånstans.

TT: Från fackligt håll har det framförts oro kring ambassadpersonalens säkerhet, vad görs där?

– Utrikesförvaltningen handlägger den frågan och jag har gott förtroende att den, med sina långa erfarenhet, gör det som är nödvändigt.

TT: Du har ju en bakgrund som politiker, ser du att ditt uttalande kan komma att utmynna i några politiska åtgärder eller beslut?

– Det är för tidigt från min utgångspunkt att bedöma. Det finns andra delar av Regeringskansliet där ett eventuellt sådant beredningsarbete har påbörjats. Det jag gjort är en generisk beskrivning av säkerhetsläget.

Fakta: Säpos terrorhotnivåer

Hotnivån består av fem steg:

1. Inget hot. Inget hot har identifierats.

2. Lågt hot. Sannolikheten att aktörer har avsikt och förmåga att genomföra attentat är låg.

3. Förhöjt hot. Sannolikheten att aktörer har avsikt och förmåga att genomföra attentat är förhöjd.

4. Högt hot. Sannolikheten att aktörer har avsikt och förmåga att genomföra attentat är hög. Hotnivå fyra kräver att det ska finnas ett konkret hot mot Sverige.

5. Mycket högt. Sannolikheten att aktörer har avsikt och förmåga att genomföra attentat är mycket hög. Krävs att ett konkret hot ska vara nära förestående eller överhängande. Denna nivå har hittills inte använts.

Beslutet om terrorhotnivån i Sverige fattas av säkerhetspolischefen. I dag ligger terrorhotnivån på en trea på den femgradiga skalan.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons