Annons
Nyheter

Flera fel bakom elavbrottet i Stockholm

Det korta strömavbrottet stoppade två av Forsmarks reaktorer och orsakade kaos i Stockholmstrafiken.
Nu pekar Svenska kraftnät ut en kombination av tekniska fel och den mänskliga faktorn som orsak till störningarna.
Energi • Publicerad 10 maj 2023
Forsmark 1 och 2 stoppades som en följd av kortslutningen den 26 april. Arkivbild.
Forsmark 1 och 2 stoppades som en följd av kortslutningen den 26 april. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Det var den 26 april som ett underhållsarbete på en kraftstation norr om Stockholm gick snett.

Enligt Svenska kraftnäts rapport ledde en rad fel, i både utrustningen och i handhavandet, till en störning som trots att den varade i bara sju sekunder fick stora konsekvenser.

Annons

"Vi får en, i dessa sammanhang, mycket lång tid med låg spänning. Det får två reaktorer i Forsmark att gå ner och även andra system som trafikljus och pendeltåg", säger Pontus de Maré, driftchef på Svenska kraftnät, i ett pressmeddelande.

Enligt Forsmark kopplades de båda reaktorerna automatiskt bort från nätet när spänningen förändrades.

"Det var en mycket ovanlig typ av störning på elnätet. Det gjorde att Forsmark 1 och 2 fick ett strömavbrott i sekundskalan, och på grund av det kortvariga strömavbrottet stoppades elproduktionen", säger presschefen Josef Nylén i en skriftlig kommentar.

"Vi har haft en bra dialog med Svenska kraftnät och kan konstatera att våra anläggningar i Forsmark fungerat som förväntat. Relativt snabbt kunde vi återuppta elproduktionen på Forsmark 1 och 2, efter rutinkontroller av våra system på reaktor- och turbinsidan".

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons