Annons
Nyheter

E4 öppen igen efter olycka – men risk för kö

Det var totalstopp i trafiken norrut mellan Stockholm och Uppsala efter en olycka med en lastbil och flera personbilar i morse. Strax före lunchtid är båda körfälten öppna igen, men det finns fortsatt risk för köer.
Olycka • Publicerad 3 januari 2023
En lastbil med släp välte på E4 mellan Stockholm och Arlanda. Efter olyckan stängdes vägen av helt i norrgående riktning.
En lastbil med släp välte på E4 mellan Stockholm och Arlanda. Efter olyckan stängdes vägen av helt i norrgående riktning.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Påverkan på trafiken är mycket stor, enligt Trafikverket.
Påverkan på trafiken är mycket stor, enligt Trafikverket.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Larmet inkom vid 05.28: En lastbil med släp har vält och ligger över vägen mellan trafikplatserna Rosersberg och Stora Wäsby, norr om Stockholm.

Flera personbilar var också inblandade i olyckan som helt stoppade trafiken i norrgående riktning mitt i morgonrusningen.

Annons

Strax före klockan tio kunde ett körfält i norrgående riktning öppnas förbi platsen, skriver polisen på sin hemsida. Polisen var då kvar för att dirigera trafik vid vissa korsningar och trafikplatser. Vid 11.30 uppgav Trafikverket att trafiken återigen hade börjat rulla på förbi olycksplatsen.

– Det är två körfält som är öppna, men sedan kommer man att bärga lastbilen först i kväll. Det beror på att man stör trafiken mindre om man bärgar då, säger Emanuel Alvarez, presskommunikatör vid Trafikverket och tillägger:

– Nu går det att köra förbi där men man får vara beredd på att det kan vara köer.

Gick till fots

Det är inte känt vad som ligger bakom olyckan.

– Jag vet inte varför lastbilen har kört av vägen, men jag misstänker att det är halt, säger Mats Eriksson, presstalesperson vid polisen i Stockholm.

TV4 Nyheterna rapporterar att det varit kaotiskt på platsen under morgonen och att resenärer lämnat taxibilar de färdats med för att fortsätta till Arlanda till fots. Bilar ska också ha kört i vägrenen för att ta sig fram till flygplatsen, enligt tv-kanalens uppgifter.

– Jag har bara en sådan uppgift om någon som har lämnat en taxibil och tagit väskorna och gått mot Arlanda, men det kan finnas fler som inte jag känner till, säger Mats Eriksson och tillägger:

– Det är ingenting som vi rekommenderar att man går med resväskor på en Europaväg, framför allt inte när det är halt ute, men vi gör vad vi kan för att detta inte ska ske.

Polisen har inte fått in några uppgifter om personskador eller att någon har behövt föras till sjukhus efter olyckan.

"Väldigt omfattande"

Bilister på väg norrut mot Uppsala under morgonen uppmanades inledningsvis att ta andra vägar och Trafikverket tipsade om att försöka hitta alternativa resesätt, som tåg.

Annons

– Är man redan där och står på vägen, får man vänta. Ifall folk tar egna initiativ, så kommer det bli en svår situation. Om man vill ta en helt annan väg, så kan man åka norrifrån, säger Trafikverkets presskommunikatör Felicia Danielsson.

– Jag kan förstå att man lagt mycket pengar på sin resa. Men man får ju inte gå på vägen, så det ska man inte göra.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons