Annons
Nyheter

Fler unga snålbor hemma

Allt fler unga bor kvar hemma.
Nyheter • Publicerad 30 september 2010

Och de är dåliga på att betala för sig. Föräldrarna är helt enkelt för flata, visar en undersökning.

Ungdomar flyttar hemifrån senare i dag än för förr. Över hälften, 54 procent, av alla 18–21-åringar bor kvar hemma hos sina föräldrar. Det är en tydlig ökning jämfört med för tre år sedan, enligt Nordeas undersökning om ungas ekonomi och som baseras på 1 000 personer i åldrarna 18–29 år.

Annons

Studien visar också att hälften av de unga som bor hemma inte betalar någonting alls för sig. Däremot tycker nästan alla unga att det vore okej att göra det.

– Ungdomarna tar inte upp frågan frivilligt och föräldrarna är för försiktiga med att ta upp frågan, säger Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson, som tycker att svaren därmed visar att föräldrarna bör ligga på hårdare.

Sparar mer

Ytterligare 15 procent betalar "endast" tusen kronor eller mindre i månaden för sitt boende hos mamma och/eller pappa.

– Det täcker inte ens maten, säger Gabrielsson.

– Runt 2 000 kronor tycker jag är ett rimligt belopp, fortsätter hon.

Samtidigt visar siffrorna att något fler av de yngre varken jobbar eller studerar, 13 procent jämfört med 10 procent för tre år sedan. Bland 18–21 åringarna är 14 procent arbetslösa.

Även om just de allra yngsta har det besvärligt ekonomiskt så visar undersökningen generellt på en bättre ekonomi. Relativt få har konsumtionslån och de unga sparar mer. Det ger gott hopp om den närmaste framtiden, även för de yngre.

Långt föräldrastöd

– 18- till 21-åringarna har det ganska tufft, men för de något äldre är det en ganska ljus bild, säger Gabrielsson.

Annons

Och bland vissa grupper är det tydligt att det finns pengar i bakgrunden. Nästan var tionde 18–21-åring hade ett "sabbatsår" och eller skulle ut på långresa.

Svaren indikerar också att föräldrarna ställer upp mycket för sina barn. De bidrar till flytten, låter sina barn bo billigt hemma och får allmänt ekonomisk hjälp hemifrån.

– Föräldrarna följer med väldigt länge och stöttar, säger Ingela Gabrielsson.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons