Annons
Nyheter

Fler tonåringar åtalas för mord och mordförsök

Brott • Publicerad 13 augusti 2023
Allt fler unga begår grova brott. Arkivbild.
Allt fler unga begår grova brott. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Antalet tonåringar som åtalas för mord och mordförsök samt förberedelse till mord har ökat.

Antalet unga mellan 15-17 år som åtalas för inblandning i grova brott har inte varit så hög sedan 2019 enligt siffror från Åklagarmyndigheten som P1-programmet " I lagens namn " tagit del av, rapporterar Sveriges radio Ekot.

Annons

Under årets första sju månader har det förekommit 42 misstankar om mordförsök, jämfört med 38 under hela 2022. Mellan januari till juli handlar det om tolv brottsmisstankar om förberedelse till mord jämfört med två under hela förra året.

”Det stämmer väl överens med den bild jag har att det väldigt snabbt har gått väldigt långt ner i åldrarna där väldigt unga personer begår väldigt allvarliga brott. Det är en oerhört hemsk och sorglig utveckling, säger kammaråklagare Carl Mellberg till Ekot.

En förklaring kan vara att straffrabatten för personer mellan 18 och 21 år har tagits bort och därför rekryteras yngre personer som får kortare straff.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons