Annons

Fler städer kan påtvingas rysktillsatta ledare

Ryssland uppges ha fört bort borgmästarna i två ukrainska städer. I Melitopol ska de även ha installerat en egen kandidat på stolen.
Fler ukrainska städer kan stå på tur för en liknande "lösning" om de intas.
Ukrainakriget • Publicerad 13 mars 2022
Förödelse efter ryska bombningar i Charkiv.
Förödelse efter ryska bombningar i Charkiv.Foto: Andrew Marienko/AP/TT

En ny borgmästare har tillsatts i den ryskkontrollerade ukrainska staden Melitopol, sedan den folkvalde Ivan Fedorov enligt Ukraina tillfångatagits av ryska styrkor. Det skriver bland annat The New York Times.

President Volodymyr Zelenskyj har reagerat kraftfullt på bortförandet och kallat händelsen för en ny nivå av terror.

Annons

På söndagen kom uppgifter om att ytterligare en ukrainsk borgmästare, i staden Dniprorudne norr om Melitopol, ska ha förts bort, enligt den ukrainske utrikesministern.

– Ryssland behöver ha en politisk lösning på plats i de områden man tar kontroll över. Det är det det här syftar till, säger Oscar Jonsson, expert på rysk krigföring vid Försvarshögskolan.

"Lurar ingen"

Samma metod användes 2014 när Ryssland olagligen annekterade Krim och tog kontroll över delar av Donbassområdet i öst.

– Den stora skillnaden är att Ryssland 2014 kunde göra detta och samtidigt förneka det. Den här gången är det uppenbart att man inte lurar någon, säger Oscar Jonsson.

Melitopol var en av de första ukrainska städerna att omringas. Oscar Jonsson befarar att fler städer kan komma att påtvingas nya ledare om de hamnar under rysk kontroll, exempelvis Tjernihiv, Sumy, Mariupol, Charkiv och Mykolajiv.

– Ryssarna kan definitivt försöka med ett liknande tillvägagångssätt i andra städer där man vill ta kontroll. En snabb politisk lösning är det främsta hoppet de har för att undvika långdragna händelseförlopp, säger han.

Inte acceptera

Han konstaterar dock att det kommer att bli besvärligt för ryssarna att få det ukrainska folket att acceptera de ledare man tillsätter.

– De kommer inte kunna vara lika effektiva som 2014. Då föreföll det mer genuint, med en regeringsadministration som flytt landet kunde Ryssland fylla ett ledningsvakuum och det första som hände var en stormning av Krims parlament. Nu är det konventionella trupper som går in och avsätter en borgmästare. Det kommer att bli svårt att få legitimitet för det.

Det stora målet är förstås Kiev, där den ryske presidenten Vladimir Putin enligt analytiker avser att sätta in en egen marionettregering.

– Det skulle få en stor påverkan på hela landet, säger Oscar Jonsson.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons