Annons
Nyheter

Fler smittas av tarmbakterier i kyckling

Allt fler personer smittas av tarmbakterien campylobacter och insjuknar.
– Vi är precis i början av ökningen som ser ut att fortsätta, säger Anette Hansen, utredare på Folkhälsomyndigheten.
Folkhälsomyndigheten manar till försiktighet vid hantering av rå kyckling.
Hälsa • Publicerad 6 juli 2023
Var noga med hygienen vid hanteringen av rå kyckling, risken för campylobacterinfektion ökar sommartid. Arkivbild.
Var noga med hygienen vid hanteringen av rå kyckling, risken för campylobacterinfektion ökar sommartid. Arkivbild.Foto: Cornelius Poppe/NTB/TT

Både antalet insjuknade människor och slaktkycklingar med campylobacter har ökat under de senaste veckorna.

Under vinter- och vårmånaderna brukar 25 till 35 personer insjukna i campylobacterinfektioner varje vecka. Men vecka 21 (22–28 maj) påbörjades en ökning. Då handlade det om cirka 50 fall. Ökningen fortsatte och under vecka 26 (26 juni–2 juli) registrerades fler än 100 fall. Och värre kommer det sannolikt att bli.

Annons

– Vi är precis i början av ökningen som ser ut att fortsätta, säger Anette Hansen.

Uppgången i antal fall bland människor har föregåtts av en ökning av campylobacter bland slaktkycklingar.

– Vi ser ofta en relation där, ofta kommer humanfallen ett par veckor efter man har fått en ökning på djursidan, säger Anette Hansen.

Ökar varje sommar

Tidigare studier har visat en koppling mellan campylobacterinfektion och konsumtion av färsk kyckling. Cirka en tredjedel av de som insjuknat har kunnat kopplas till färsk kyckling.

Campylobacterinfektion hos människor är vanligast på sommaren. Antalet insjuknade brukar nå en topp i slutet av juli och under augusti med cirka 150–175 fall per vecka och klingar sedan av fram till december.

Smärtor av tarmbakterien

Campylobacter är en tarmbakterie som förekommer hos många djurslag. Sjukdomen sprids vanligen via förorenat livsmedel eller förorenat dricksvatten. Inkubationstiden är vanligen ett till tre dygn, men kan vara upp till tio dygn. De flesta insjuknar akut med diarréer som ibland är blodblandade, magsmärtor, illamående, kräkningar och feber.

Fakta: God kökshygien

God hygien vid hantering av rå kyckling.

Vara noggrann med handhygienen; tvätta händerna både innan matlagningen påbörjas och direkt efter att det hanterats rått kött och kyckling.

Rått kycklingkött ska hållas åtskilt från andra livsmedel, särskilt livsmedel som är färdiga att ätas, till exempel grönsakssallad.

Skärbräda och köksredskap ska diskas noga när det skurits kött och kyckling. Håll rent på arbetsbänken, torka upp köttsaft med hushållspapper - inte disktrasa

Livsmedel som kan innehålla campylobacter ska tillagas så att hela köttet uppnår minst 70 graders temperatur. Genomstek alltid kyckling.

Källa: Folkhälsomyndigheten

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons