Annons
Nyheter

Fler olagliga smällare i beslag inför nyår

Brott • Publicerad 14 december 2022
Beslagtagna smällare, så kallade bangers. Arkivbild.
Beslagtagna smällare, så kallade bangers. Arkivbild.Foto: Tullverket

Tullverket har beslagtagit dubbelt så många smällare och andra olagliga fyrverkerier till och med november jämfört med samma period i fjol. Årets notering ligger på över 43 000 pyrotekniska produkter.

Ungefär tre av fyra produkter är kraftfulla smällare som kallas bangers. De beställs ofta på nätet från länder med laglig försäljning. I ärenden där Tullverket kunnat identifiera åldern på beställarna var drygt en tredjedel under 18 år.

Annons

Att föra in bangers till Sverige är olagligt utan tillstånd och beställaren riskerar att göra sig skyldig till smugglingsbrott.

"Bangers kan vara kraftiga som sprängladdningar och orsaka allvarliga skador. Vi vill varna för att hantera dessa produkter inte minst inför nyår när många är ute och firar", säger Lina Andersson, biträdande chef för Tullverkets kriminalavdelning, i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons