Annons
Nyheter

Fler könsidentiteter på Facebook

Från och med nu är amerikanska Facebook-användare inte längre begränsade till att presentera sig som man eller kvinna.
Nyheter • Publicerad 14 februari 2014
Foto: 

De kan komplettera genom att välja mellan drygt 50 olika könsidentiteter, som "androgyn", "könsöverskridare" eller "transperson", skriver medier i USA.

Det blir också möjligt att välja ett könsneutralt pronomen för att undvika att bli kallad han eller hon, honom eller henne, i vännernas flöden. Och det går att anpassa inställningarna så att bara vissa vänner kan se en användares genus.

Annons

Den nya funktionen har tagits fram i samråd med hbtq-organisationen Glaad, som anser att Facebook nu blir en säkrare plats för medlemmarna.

"Det är ett steg framåt mot att erkänna transpersoner och tillåter dem att berätta sin historia med egna ord", säger Glaads ordförande Sarah Kate Ellis i ett uttalande.

Enligt Susanne Adielsson, ordförande för RFSL Malmö, är det många som uttrycker glädje över beslutet.

– Äntligen har Facebook tagit ett aktivt beslut att varje individ har rätt att definiera sin könstillhörighet. Vi väntar nu på att det ska komma till Sverige, säger hon till TT.

Hon tror inte att det är en slump att nyheten släpps just under OS, och pekar bland annat på Googles regnbågsfärgade logga på invigningsdagen.

– Det är strategiskt, säger hon.

Enligt Jan Fredriksson, Facebooks presskontakt i Sverige, är det ett test som nu rullas ut. Ambitionen är att det ska införas i andra länder så småningom, däribland Sverige.

– Men det beror på hur det tas emot av användarna, säger Jan Fredriksson till TT.

Redan nu kan svenska användare, som har språkinställningen US English, använda de nya alternativen.

TT: Den som vill kan välja ett könsneutralt pronomen för hur man vill bli omnämnd på sajten, på engelska "he", "she" they". Innebär det att svenska "hen" kan få ta plats på Facebook?

– Vi vet inte vilket ord det kommer bli, säger Jan Fredriksson.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons