Annons
Nyheter

Fler hyr ut sin bostad: "Kolossal ökning"

I takt med att kostnaderna stiger vill allt fler hyra ut sin bostad. Andrahandsuthyrningen av bostäder på Blocket rusade i april.
– Det har blivit lite mer av hyrestagarens marknad, säger Fredrik Strömsten, vd på Qasa som driver Blocket Bostad.
Ekonomi • Publicerad 3 maj 2023
Fler hyr ut i andrahand. Arkivbild.
Fler hyr ut i andrahand. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT
Fredrik Strömsten, vd på bostadssajten Qasa.
Fredrik Strömsten, vd på bostadssajten Qasa.Foto: Dan Coleman/TT

I april ökade antalet andrahandsannonser för bostadsrätter på Blocket Bostad med 143 procent jämfört med samma månad året innan.

Enligt Fredrik Strömsten, vd på Schibstedbolaget Qasa som driver Blocket Bostad, tog trenden att hyra ut sitt boende fart för ungefär ett år sedan och siffrorna har sedan dess fortsatt att ticka uppåt.

Annons

– Jag har jobbat med det här sedan 2014 och aldrig tidigare sett en sådan stor ökning. 143 procent är en kolossal ökning, säger han.

Drivs av inflationen

Just bostadsrätter är den vanligaste annonsen på Blocket Bostad, som enligt egen uppgift är störst i Sverige på andrahandsuthyrning med runt 150 000 annonser årligen.

Men även uthyrningen av villor, hyresrätter och enstaka rum ökar kraftigt.

– Slutsatsen som vi drar efter årets första månader är att det fortsatt finns ett stort behov av att hyra ut sin bostad. Det i sin tur är drivet av inflation och kraftiga ränteökningar, säger Fredrik Strömsten.

Samtidigt ligger antalet hyrestagare kvar på samma nivåer som tidigare. Det betyder ett större utbud att välja på. Något som har börjat avspegla sig i hyrorna, enligt Fredrik Strömsten.

– Ju fler som hyr ut desto billigare blir det. Vi ser att hyresnivåerna har mattats av i början av året i takt med att annonserna har blivit fler. Det har blivit lite mer av hyresgästens marknad, säger han.

Medianhyran i Stockholm låg under årets första kvartal dock på 14 000 kronor, vilket var samma nivå som kvartalet innan och tusen kronor högre än samma period året innan.

Det finns två huvudkategorier som hyr lägenhet, enligt Fredrik Strömsten. Unga som flyttar till nya städer för studier och personer som flyttar till Sverige för att jobba.

– I den senare kategorin tror vi att privatuthyrningsmarknaden har en avgörande roll, för det är personer som ofta inte vill köpa bostad och som inte har några köpoäng, säger han.

Skifte som består

En nyare, om än mindre, kategori är personer som hyr i andrahand medan de är mellan boenden.

Annons

– De flesta försöker sälja sin bostad innan de köper något nytt. Men om de inte hittar något att köpa så hyr de något i sex eller 12 månader i stället.

Fredrik Strömsten tror att den ökade uthyrningen är ett skifte på den svenska bostadsmarknaden som kommer att bestå.

– Det ekonomiska läget gör att fler känner ett behov av att hyra ut samtidigt som fler inser att det inte är så farligt att hyra ut och att ha inneboende. Vi tror att det här kommer att ge ett bättre nyttjande av bostadsbeståndet, säger han.

Fakta: Så ligger hyrorna på andrahandsmarknaden

Medianhyra för lägenheter första kvartalet 2023:

Stockholm: 14 000 kronor

Göteborg: 11 249

Malmö: 10 300

Uppsala: 9 500

Linköping: 8 000

Källa: Hyresrapporten från Qasa och Blocket.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons