Annons
Nyheter

Fler anmäler falska annonser

Bedragare ser ut att lägga upp allt fler annonser med falska erbjudanden.
Antalet anmälda annonsbedrägerier ökar.
Ekonomi • Publicerad 24 oktober 2021
Anmälningar av falska erbjudanden har ökat snabbt i år. Arkivbild.
Anmälningar av falska erbjudanden har ökat snabbt i år. Arkivbild.Foto: Marcus Ericsson/TT

Hittills i år har det anmälts fler bluffaffärer än under hela förra året, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet som intresseorganisationen Stöldskyddsföreningen (SSF) vill uppmärksamma.

Under 2020 kom det in fler än 18 800 anmälningar gällande annonsbedrägerier. Fram till och med den sista september i år har det preliminärt kommit in fler än 21 700.

Annons

SSF befarar att det kommer att dyka upp många tvivelaktiga erbjudanden inför julhandeln.

"När julerbjudanden börjar komma där priset är lockande lågt och annonsen har ett för bra erbjudande bör man fundera på om det är ett riktigt erbjudande", meddelar Paul Pintér, som är SSF:s rådgivare i frågor om brott i digital miljö.

Pintér uppmanar köpare att göra grundlig research av handelsplatsen eller försäljaren, samt undvika att betala något i förskott eller till utländska konton. Risken är att man får piratkopierade produkter, eller ingenting alls.

En annan risk är att en bedragare kommer över person- eller kontouppgifter som sedan används i andra sammanhang.

Fakta: Ehandel under pandemin

Under pandemiåret 2020 beräknades svenskarnas handel över nätet ha ökat med 40 procent jämfört med året innan, enligt en undersökning som Postnord tog fram med hjälp av Svensk Digital Handel och HUI Research. Omsättningen bedöms ha uppgått till totalt 122 miljarder kronor.

Ehandelns andel av den totala handeln steg från 11 till 14 procent. Framför allt sköt dagligvaruhandeln i luften.

Fram till och med september i år har svenska konsumenter köpt saker från utlandet via nätet till ett samlat värde av 13,5 miljarder kronor, enligt en uppskattning från Svensk Handel som bygger på en enkätundersökning av opinionsinstitutet Novus.

Det nätshoppades som mest under sommarmånaderna och framför allt handlar det om kläder, skor, hemelektronik, möbler och inredning.

Källa: Svensk Handels e-handelsindikator, Postnord

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons