Annons
Nyheter

Fjäril tros ha dött ut i Sverige

Djur • Publicerad 6 september 2021
Kronärtsblåvingen (Plebejus argyrognomon) har inte setts till i Sverige på två somrar och befaras ha dött ut här. Denna fjäril är av en annan underart som finns i Tjeckien. Den som funnits här har i regel mörkare vingar. Arkivbild.
Kronärtsblåvingen (Plebejus argyrognomon) har inte setts till i Sverige på två somrar och befaras ha dött ut här. Denna fjäril är av en annan underart som finns i Tjeckien. Den som funnits här har i regel mörkare vingar. Arkivbild.Foto: Petr David Josek/AP/TT

Någon fjäril av arten kronärtsblåvinge har inte setts till i Sverige på två års tid. Det mesta tyder på att den har dött ut här, säger Länsstyrelsen Östergötlands biolog Tommy Karlsson till Corren.

Kronärtsblåvingen (Plebejus argyrognomon) finns i stora delar av världen, men den särskilda underart som funnits här har hållit sig till ett avgränsat område vid gränsen mellan sydöstra Östergötland och östra Småland. Sommaren 2019 sågs den vid ett enda tillfälle.

Annons

– Risken är att den nu är borta för alltid. Möjligen finns den i Baltikum, men det måste vi undersöka mer noggrant, säger Tommy Karlsson till tidningen, och tillägger att man kommer fortsätta leta även här kommande år.

Biologen förklarar att fjärilarnas livsmiljöer minskar. De bor helst i sötvedel i områden där det regnar lite och lever i regel i åtminstone 20 dagar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons