Annons
Nyheter

Finländskt besked upprör: "Väldigt bekymrade"

Nästa vecka öppnar Finland för turister från alla nordiska och baltiska länder förutom Sverige.
Ett beslut som upprör – både från svenskt och finländskt håll.
Finland • Publicerad 12 juni 2020
Ett kravallstaket som delar Haparanda och finländska Torneå sattes upp när Finland stängde gränsen i mitten av mars. Arkivbild.
Ett kravallstaket som delar Haparanda och finländska Torneå sattes upp när Finland stängde gränsen i mitten av mars. Arkivbild.Foto: Pär Bäckström/TT
Sven Tornberg (C), kommunalråd i Haparanda, är kritisk till att Finland öppnar för turister från alla nordiska och baltiska länder, förutom Sverige. Arkivbild.
Sven Tornberg (C), kommunalråd i Haparanda, är kritisk till att Finland öppnar för turister från alla nordiska och baltiska länder, förutom Sverige. Arkivbild.Foto: Pär Bäckström/TT
Finland meddelade beslutet under en presskonferens på torsdagen. Anledningen är att coronasituationen anses vara så allvarlig i Sverige.
Finland meddelade beslutet under en presskonferens på torsdagen. Anledningen är att coronasituationen anses vara så allvarlig i Sverige.Foto: Mikko Stig/AP/TT

Enligt Tornberg var beskedet från den finländska regeringen, som på torsdagen meddelade att man häver gränskontrollerna för resor till och från alla nordiska och baltiska länder förutom Sverige, en stor besvikelse.

Nu hoppas Sven Tornberg på ett nytt beslut om två veckor.

Annons

– Att våra svenska medborgare, med familjeband och affärsförbindelser i Finland, inte har möjlighet att leva sina vanliga liv är en inskränkning av vår vardag som vi inte riktigt kan förstå, säger han.

– Vi hoppas verkligen att man inte håller fast vid de nya reglerna utan ändrar sig om två veckor.

Gränshandeln dog

Tornberg oroar sig dessutom över ett scenario där fler nordiska länder följer Finlands exempel och stänger gränsen till Sverige.

Det lokala näringslivet i Haparanda drabbades hårt när gränshandeln dog helt efter att gränsen till Finland stängdes i mars. I staden omsatte detaljhandeln 2,1 miljarder kronor 2018, enligt Handelns utredningsinstitut (HUI), och det är gränshandeln som är själva motorn.

Sedan en tid tillbaka får finländska medborgare resa över gränsen till Sverige, något som har gett visst andrum för Haparandas företag och butiker.

– Det är klart att när rörligheten inte är som den brukar vara är det tufft. När gränserna är stängda påverkar det allt företagande i kommunen, även om det har förbättrats lite grann, säger Sven Tornberg.

Och han är inte ensam om att känna oro. Även Max Jansson, vd på Visit Vasa, är kritisk.

– Det är väldigt beklagligt att man försätter företagen i en situation som kommer att fördärva dem ekonomiskt, säger han till TT.

"Dundernegativ utveckling"

Även i den finländska staden Vasa, beläget i Österbotten, syns en stor nedgång för de lokala företagen i allmänhet, och besöksnäringen i synnerhet.

– Vi har haft en dundernegativ utveckling. Nu öppnar Finland upp lite vilket är bra, men Sverige är den näst viktigaste målgruppen för våra företag, säger Max Jansson.

Annons

Från och med måndag tillåts turister från Estland, Lettland, Litauen, Danmark, Norge och Island.

För svenska medborgare görs bara undantag för personer som äger en fastighet i Finland eller har en partner i landet.

Det skickar helt fel signaler menar Max Jansson, som i stället tycker att regeringen i Finland borde lita på att rekommendationer och råd följs.

– Vi är inte dumma, vi förstår att man ska tänka på säkerheten. Men samhället måste hållas i gång, säger han.

Färjetrafiken påverkas

Även de stora rederibolagen har det tufft när gränsen mellan Finland och Sverige inte är öppen som vanligt.

Rederibolaget Tallink Silja hade hoppats på att kunna öka sin passagerartrafik mellan Sverige och Finland från den 15 juni. Men då Finland endast öppnar sin gräns för norrmän, danskar och personer från de baltiska länderna, så blir det inte så.

– Vi är så klart besvikna, säger Erika Janson, kommunikationschef på Tallink Silja.

Samtidigt konstaterar hon att det finns några öppningar som är en ljuspunkt. Att personer som äger en fastighet i Finland får resa in i Finland. Och det finns undantag för personer i parförhållanden, enligt Yle.

I nuläget trafikerar två av Tallink Siljas fartyg sträckan Stockholm–Åbo. Främst handlar det om frakttransporter men trafiken är även öppen för "nyttotrafik", det vill säga jobbpendling.

Erika Janson är bekymrad över hur Sverigebilden har förändrats under pandemin.

– Den svenska öppenheten ledde till svensk isolering. Vi är en av de branscher som är mest drabbade av den ändrade Sverigebilden. Vi har blivit lite paria bland våra grannländer och det är olyckligt.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons