Annons
Nyheter

Finländsk regering uppmanas till tolerans

Finland • Publicerad 17 juli 2023
I ett öppet brev uppmanar 26 muslimska samfund i Finland landets regering och statsminister Petteri Orpo (Saml) till krafttag mot rasism. Arkivbild.
I ett öppet brev uppmanar 26 muslimska samfund i Finland landets regering och statsminister Petteri Orpo (Saml) till krafttag mot rasism. Arkivbild.Foto: Jussi Nukari/AP/TT

I ett öppet brev uppmanar 26 muslimska samfund i Finland landets regering och statsminister Petteri Orpo (Saml) till krafttag mot rasism, skriver svenska Yle.

Samfunden skriver i brevet att regeringens tidigare löften om nolltolerans mot rasism kräver ”konkreta åtgärder”.

Annons

Orsaken är att Finlands finansminister Rikka Purra, partiledare för Sannfinländarna, för 15 år sedan skrev rasistiska och våldsbejakande texter på en blogg. De muslimska samfunden fördömer även en text som finansministern 2019 skrivit om muslimska kvinnors klädsel, där hon beskrev kvinnor i burka som "svarta säckar".

I Finland råder religionsfrihet och samfunden påpekar i brevet att det innebär att man fritt får utöva sin religion och också klä sig i enlighet med religionen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons