Annons

Finländare "annekterade" rysk diplomats p-plats

Finland • Publicerad 15 oktober 2022
En målning av Ukrainas flagga i Åbo har väckt uppmärksamhet. Arkivbild.
En målning av Ukrainas flagga i Åbo har väckt uppmärksamhet. Arkivbild.Foto: Lee Jin-man/AP/TT

En privatperson i finländska Åbo har "annekterat" en parkeringsplats som är reserverad för den ryske generalkonsulns officiella bostad.

Den självutnämnde konstnären målade i veckan den ukrainska flaggan i gult och blått på asfalten utanför konsulns bostad.

Annons

Åbo stad säger nu att målningen "inte medvetet" kommer att tvättas bort, rapporterar Yle. På frågan om beslutet att inte ta bort den är ett "statement" svarar stadens kommunikationsansvarige, Saara Malila:

– Det är något som varje betraktare får avgöra själv, men det kan ses som ett budskap att målningen inte tvättas bort utan får stanna så länge som färgen håller.

Ärendet ska dock följas upp och om det skulle framkomma att målningen stör eller hindrar trafiken måste ärendet omprövas, enligt staden. I juni 2021 fick en regnbågsmålning på ett skyddsräcke tas bort på polisens begäran då den stred mot vägtrafiklagen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons