Annons
Nyheter

Filip och Fredrik säger på återseende

När Filip Hammar och Fredrik Wikingsson tar farväl av sin podcast i Globen på torsdag är det egentligen mer ett "på återseende".
Nyheter • Publicerad 4 juni 2014
Foto: Leif R Jansson / TT

Eller ett "see you later". I augusti kommer podden tillbaka – på engelska.

Inför 16 000 människor tar Filip Hammar och Fredrik Wikingsson på torsdag farväl av sin podcast. Det 200:e avsnittet blir en enda stor avskedsfest live i Globen. Tillställningen har fått titeln "The last waltz", men egentligen valsar vännerna vidare redan i augusti. Fast på engelska.

Annons

– Det är ett sätt för oss att tvinga oss att inte prata om vilken svensk kändis som gjort bort sig i veckan. Det är lätt att man börjar upprepa sig. Om man tvingar sig att uttrycka sig på ett annat språk så kanske man också naturligt pratar om andra grejer, säger Fredrik Wikingsson, som denna dag gör intervjuer ensam eftersom parhästen är hemma och sover jetlaggen av sig.

"Slipa knivarna"

Så är det nu Kanal 5–profilerna ska ta över världen? Nja. Det tycks inte vara tanken.

– Filip vill ju att vår 400:e podcast ska utspela sig i Madison Square Garden. Det är ett skämt. Vi gör inte det här för att slå utomlands. För oss är det ett sätt att hålla hjärnan skarp, slipa knivarna lite grann, försäkrar Fredrik Wikingsson. Och dessutom ett sätt att göra podden modernare, framhåller han: – Det finns något omodernt i att begränsa vem som kan lyssna. Nu kan betydligt fler lyssna – om de vill.

Överraskningar

Filip och Fredrik började med sin podcast när de jobbade med tv–programmet "Lite sällskap" i Grums sommaren 2010. De spelade in i bilen på väg dit och hem, och tanken var att lyssnaren skulle känna att hen satt i baksätet (från början hette den "I baksätet med Filip och Fredrik"). De var något av podcastpionjärer i Sverige, fyra år senare har var och varannan människa en egen podd.

– Det görs otroligt mycket specialiserade podcasts av människor med olika hobbies. Jag tycker att det är ljuvligt och demokratiskt. Det är precis det som bloggen var 2006 och fanzines var på 1970– och 80–talen. "Filip och Fredriks podcast" har ungefär 350 000 lyssnare i veckan. Det sista avsnittet kommer inte att sändas, utan måste upplevas på plats i Globen. Duon utlovar hälften oförberett samtal och hälften "sång och överraskningar". – Det blir olikt allt annat som har varit i Globen, garanterar Fredrik Wikingsson.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons