Annons
Nyheter

Fildelares identitet kan inte röjas

Vanliga fildelare behöver inte vara rädda för att få sin identitet avslöjad de närmaste åren.
Nyheter • Publicerad 16 september 2010
The Pirate Bay nämns ofta i samma andetag som fildelning.
The Pirate Bay nämns ofta i samma andetag som fildelning.Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Högsta domstolen har nu skickat det första Ipredmålet till EU:s domstol. Och det kan ta år innan deras beslut kommer.

Högsta domstolen beslöt på torsdagen att skicka det första Ipredmålet till prövning i EU:s domstol. Bredbandsoperatören Ephone vann redan i juni en halv seger i Högsta domstolen (HD). Då konstaterade HD att rättsläget i Sverige är oklart när det gäller Ipred. Eventuellt krockar den svenska upphovsrättslagen med EU:s datalagringsdirektiv.

Annons

Därför var det ingen överraskning att HD nu tagit det formella beslutet. De bokförlag som ligger bakom anmälan mot Ephone motsätter sig att målet skickas vidare till EU:s domstol. Bokförlagen kräver att domstolen ska ge ett så kallat informationsföreläggande, i praktiken tvinga Ephone att lämna ut personuppgifterna bakom ip-numret.

– Det tar säkert två år innan EU:s domstol är klar. Och det är ju inte så troligt att någon annan svensk domstol kommer att bevilja ett informationsföreläggande i den här situationen. När HD har sagt att frågan är oklar kommer det här i praktiken att bli vilande, konstaterar IT-juristen Daniel Westman.

Därmed kan vanliga fildelare andas ut. Under tiden kommer deras identitet att vara skyddad även om nöjesindustrin kräver att få veta vem som står bakom ett misstänkt ip-nummer.

– Det är märkligt att den här vändan till EU-domstolen ska behövas men nu får vi acceptera HD:s beslut. Men det kan betyda att det går mellan ett och fem år innan det är färdigprocessat och det tycker vi är onödigt och märkligt. Annars är vår inställning att Ipredlagen är bra och vi tycker att upphovsmän ska fortsätta att utnyttja den, säger Kristina Ahlinder, vd för Förläggareföreningen.

Hon vågar dock inte ha någon uppfattning om utgången av målet när det behandlas i Luxemburg.

– Jag är inte själv jurist men uppenbarligen är frågan inte helt lätt eftersom juristerna i Högsta domstolen, som är experter, nu gjort bedömningen att det behövs mer utredning så att det inte krockar med annan lagstiftning.

Första Ipredmålet

Ipredlagen trädde i kraft den 1 april förra året. Ephonemålet är det första där den nya lagen tillämpas.

En grupp bokförlag har krävt ut identiteten bakom ett IP-nummer från bredbandsoperatören Ephone. Bokförlagen hävdar att det fanns ljudböcker på en server och att de var tillgängliga för nedladdning för allmänheten. Ephone vill inte lämna ut uppgifterna om sin kund.

Bokförlagen fick rätt i tingsrätten, men förlorade med minsta möjliga marginal i hovrätten.

Kärnfrågan i hovrätten var om ljudböckerna på servern verkligen varit tillgängliga för allmänheten. Hovrätten ansåg att bokförlagen inte kunde bevisa det.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons